Vučić: Razgovarao sam sa Blinkenom o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćao se iz Palate Srbije nakon trilateralnog sastanka sa princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

– Usvojili smo jedan dobar zaključak koji se tiče formiranja timova za logistiku. Naše dve zemlje su zemlje bez luka i mora i zavisimo od nekih drugih. Zatim bezbednost u oblasti vode i hrane, energetsku bezbednost, analizu dostupnosti radnje svih profila, posebno zanatskih. Takođe smo razgovarali o mogućnosti formiranja zajedničkih kompanija za proizvodnju u oblastima stočarstva jer svi imamo smanjenje stočnog fonda. Zatim i formiranje zajedničkih kompanija za naftu i gas, za Srbiju i Mađarsku i smanjiti zavisnost od postojećih izvora – rekao je Vučić na početku obraćanja.

– Takođe smo razgovarali i o geopolitičkim stvarima, za nas je bilo važno da razgovaramo i o budućnosti svih nas i u Evropi i u svetu, naš put u Evropsku uniju. Razgovarali smo kako da popravimo naš investiocioni ambijent za dolazak mađarskih i arapskih investicija u našu zemlju – dodao je Vučić.

Nakon predsednika, reč je dobio premijer Viktor Orban istakao je da je veoma zahvalan Vučiću što je organizovao ovakav sastanak.

– Ovde sam došao sa dve svrhe. Da imamo trilateralni i bilateralni sastanak, trilateralni je što se mene tiče imao cilj da možemo da predstavimo srpsko-mađarsku ekonomsku saradnju predstavniku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i pokažemo kako je ovo izuzetna prilika jer je ekonomska saradnja između dve zemlje dobra. Ako neko traži gde da investira, teško da bi našao bolje mesto od ovoga.

Predsednika Vučića i premijera Orbana očekuje kasnije danas bilateralni sastanak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je imao odličan i sadržajan sastanak sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i izaslanikom predsednika Ujedinjenih arapskih Emirata princem prestolonaslednikom Abu Dabija šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom koje je detaljno obavestio o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji.

– Razmotrili smo brojne teme u okviru inicijative za upostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa. Razgovarali smo i o velikim investicionim potencijalima koji su se otvorili u okviru predstojećeg EXPO2027, kao i o širenju saradnje u oblasti novih projekata, inovacija, istraživanja, zdrave i zelene energije i tehnologija budućnosti – naveo je Vučić na Instagram profilu buducnostsrbijeav.

On je dodao da je zahvalan prijateljima iz UAE i Mađarske na spremnosti „da čuju naše predloge, planove i ideje, kao i na interesovanju da učestvuju u daljem razvoju Srbije, ali i na posebnoj posvećenosti jačanju čvrstog partnerstva sa našom zemljom i njegovoj nadogradnji u godinama koje dolaze“.

Kako je rekao Vučić, telefonom je razgovarao sa Entonijem Blinkenom.

– Složili smo se da je neophodna deeskalacija. Nismo se saglasili o prirodi onoga što se dogodilo na KiM. Imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće i dva lica likvidirano, sa male udaljenosti, hladnokrvno likvidirani. Postavio sam pitanje zašto je Euleks odbijen da bude na severu. On je govorio o mogućim merama ako se ne budemo ponašali na određeni način.

– Za koji dan idem da se na mene sruči sav bes u Španiju. Psole toga idemo u Kinu, na 3, 4 dana gde ćemo potpisati najvažnije ugovore.

O Milanu Radoičiću je Vučić rekao da je to pitanje za tužioca i za druge državne organe.

– Ako je neko mislio da će on da beži, neće. Znam sigurno da policija mora na osnovu medijskih izveštaja da prikupi informacije.


UDARNA VEST.rs (Telegraf Biznis)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare