Isplivali svi detalji afere „tunel“ Posle obavljenog posla alat pobacali u Moraču, pa se razbežali!

Kriminalna organizacija koja je iskopala tunel dug 30 metara u Njegoševoj ulici u Podgorici do zgrade Višeg suda gde se nalazi depo sa dokaznim materijalom osumnjičenih, provalila je 8. septembra u prostoriju, a „posao“ su završili 11. septembra.

Kako prenose crnogorske Vijesti, „ruder“ inače, sprski državljani – Veljko Marković (32), njegov stric Milan Marković (53), Dejan Jovanović (30) i Vladimir Erić (32) kopali su tunel od stana u suterenu do zgrade suda od jula, a dokazni materijal po nalogu nalogodavca iznosili su četri dana. Podsetimo, istragom podgoričkog tužilaštva utvrđeno je da je pored Srba deo grupe bilo još šestoro ljudi, među kojima je Predrag Mirotić (31) pripadnik podgoričkog ogranska kavačkog klana uhapšen.

– Sumnja se da je kriminalna grupa 8. septembra uspela da uđe u prostorije depoa i da su četri dana, tačnije do 11. septembra svakodnevno iznosi dokazni materijal koji im je naručio nalogodavac. „Rudari“ su navodno, prvo osmotrila prostorije depoa, a zatim krenuli u preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci – navode lokalni mediji citijajući naredbu spisa predmeta i dodaju:

– Dosadašnjom istragom utvrđeno je da iz depoa odneto 15 pištolja koji se deo dokaznog materijala, ako i tri puške – automatske i lovačke. Oružje koje je banda ukrala nalazilo se navodno u prostoriji u depou koji ima sigurnosni sistem, pa su „koapči“ uspeli da razvale i ta vrata i ukradu dokaze.

Kako dalje navode tamošnji mediji, osumnjičeni „rudari“ su zaplenjeno oružje izneli tajnim prolazom koje su pre iznosenja iz stana u suterenu dobro sakrili.

– Grupa je ukradeno oružje iznosila preko iskopanog tunela sve do podruma u suterenu zgrade, gde su zaplenu pakovali u najlonske kese. Zbog predostrožnosti „rudari“ su te kese stavljali u kofere koje su navodno, potom prevozili u taksi vozilu do štek-stana u kom su boravili od jula u podgoričkom naselju Zabjelo – pišu oni.

Sumnja se da je Mirotić zajedno sa srpskim „rudarima“ učestvovao u izvršenju kriminalne radnje, kao i da je svojim „reno kliom“ navodio kombi u kom su bili osumnjičeni nakon izvršene krađe samo nekoliko sati pre nego što je otkriven tunel.

– Mirotić je navodio kombi sve do mesta Botun uz reku Moraču u Podgorici gde je bačen alat i ostali dokazi nakon izvršenja krađe. „Rudari“ su potom kombi sakrili nedaleko odatle, ali ga je policija pronašla 13. septembra – prenose mediji i dodaju da ih je Mirotić potom vratio u štek-stan odakle su ubrzo pobegli.

Lažna dokumenta 

Iznajmili stan i lokal za 1.400 evra na 3 godine

Crnogorski nadležni organi naveli su da su osumnjičeni Srbi za kojima se traga, uhapšeni Mirotić deo kriminalne grupe, kao i još dva NN lica koji su takođe, u bekstvu. Policija i nadležno tužilaštvo proveravaju da li je kriminlana grupa pored kavačkog klana bila u dosluhu i sa klanom iz Tuzi. – U naredbi se navodi da je ženska osoba koristeći lažnu ličnu kartu na ime Andrijana Marić posredstvom agencije ze nekretnine zakupila poslovni prostor koji se nalazi u ulici Njegoševa broj 10 u Podgorici, sa podrumskim prostorijama ispod tog poslovnog prostora. Stan je uzet na period od tri godione sa cenom zakupa od 1.400 eura mesečno. Tada je, kako istraga navodi, dogovoreno da ključeve od podruma preuzme muško lice koje se lažno predstavijalo kao Edin Adžihmetović – navodi Dan koji je imao uvid u naredbu. Osumnjičenima se, podsetimo, na teret stavljaju krivična dela kriminalno udruživanje, u sticanju sa krivičnim delom teška krađa i sprečavanje dokazivanja u saizvršilaštvu.

Razišli im se putevi Nakon krađe svako na svoju stranu Istražitelji su nakon pregledanih na desetine sati video-snimaka kako bi utvrdili sve činjenice i rutu kretanja osumnjičenih došla do podatka da su Srbi napustili Crnu Goru odvojeno. – Iz elektronske evidencije baze podataka Uprave policije za dan 11. septembar 2023. proizilazi da je okrivljeni Dejan Jovanović vozilom marke „Volkswagen Passat“ bjelopoljskih registarskih oznaka napustio Crnu Goru. Dok su Veljko i njegov stric Milan Marković uočeni kako kupuju kartu na podgoričkoj autobuskoj stanici, pa su tako legalno prošli ušli u autobus za Foču – navode Vijesti i dodaju da se za okrivljenog Vladimira Erića ušao legalno u Crnu Goru, pri čemu nije imao prijavljeno boravište i ne zna se da li je ilegalno napustio zemlju.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare