„LJUDI, OVO JE GORE OD DANIJELA“ Dramatična noć u Volosu, vatrogasci izvlače zarobljene iz bujica: „Situacija izmiče kontroli“ (VIDEO)

Olujno nevreme Elijas je teže od Danijela koje je početkom septembra pogodilo Grčku, rekao je gradonačelnik Volosa Ahileas Beos.

Dramatična je situacija u centru Volosa, gde je u toku akcija vatrogasne službe na izvlačenju građana iz kuća i automobila koji su potopljeni od naglih bujica izazvanih lošim vremenom Elijasom.

Najveći problemi su u ulici Voulgaroktonou, gde voda opasno raste, a vatrogasna brigada pokušava da dođe do kuća i zarobljenih vozača. Mnogi automobili su takođe ostali zaglavljeni, jer je količina vode na putevima velika i vozači nisu u mogućnosti da se kreću.

https://x.com/meteoexpress/status/1707089364260418015?s=46

U razgovoru za protothema.gr, gradonačelnik Volosa kaže da je 80 odsto grada potopljeno i u mraku, jer je struja isključena.

– Svet je umoran od poplava, opet su nam potrebni čamci da se krećemo. Situacija je dramatična. Izašao sam iz auta, ne mogu da izađem iz auta jer je nivo vode u porastu i čekam da dođe utovarivač po mene – rekao je gradonačelnik Volosa.

On od jutros obilazi razne delove grada sa ekipama. U dramatičnoj poruci koju je objavio thenevspaper.gr iz unutrašnjosti automobila, usred jakog nevremena, on apeluje na ljude iz Volosa da je kiša koja sada pada veća od 6. septembra.

Put je presečen na sredini u Pedopolisu u Agriji. Poplave su svuda. Ako ovako nastavi, Krausidonas će slomiti za nekoliko minuta. Molim vas, ako živite u prizemlju i na prvom spratu, pređite na više spratove. Ako vam je potrebna pomoć, pozovite brojeve za hitne slučajeve. Ne mogu da razumem kakav je ovo bes od prirode. Zaštitite se. Kiša će nastaviti da pada tokom noći. Ostanite visoko, ne pomerajte se – rekao je Beos.

Situacija izmiče kontroli

U poruci na Fejsbuku Beos piše da situacija izmiče kontroli.

„Situacija izmiče kontroli. Zatvorite se u svoje kuće, idite na više spratove, zaštitite svoj život“, napisao je gradonačelnik Volasa.

Najmanje 16 osoba stradalo je početkom septembra kada je velika oluja Danijel pogodila Grčku i nanela ogromnu štetu.

Vlada je saopštila da je prvobitna procena štete premašila dve milijarde evra, a očekuje se da će samo popravka infrastrukture koštati blizu 700 miliona evra.

Grčkoj je obećano hitno finansiranje od EU, a Atina ponovo pregovara o detaljima postojećih paketa pomoći da bi dobila više sredstava za saniranje štete nakon šumskih požara i poplava.

Poboljšanje vremena očekuje se u petak.

UDARNA VEST.rs Blic (Protothema)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare