„To je neuspeh za naš sport“ Đoković iskreno o problemima u tenisu: Dolazim iz Srbije, nisam imao ništa od toga – ali sada imam moć i želim da se borim

Novak Đoković je uz titulu na US Openu ovog septembra u Njujorku dobio i ček na 3.000.000 dolara. Prvi reket sveta je rekorder po zaradi sa turnira u tenisu i može da živi bezbrižno. Međutim, Srbin ne razmišlja sebično – već se bori za pobljšanje uslova u kojima žive i rade svi ostali igrači.

Pre nego što je počeo US Open 2020. godine, Novak Đoković i njegov kolega Vasek Pospišil zvanično su objavili da su osnovali objavili su osnivanje Udruženja profesionalnih tenisera (PTPA). 

Sada, tri godine kasnije, srpski teniser je ponosan na to šta je sve njegova organizacija uradila.

– PTPA definitivno pravi ogromne korake * rekao je Đoković za ESPN u intervjuu prošlog meseca. 

– I vodimo računa da se glasovi igrača čuju… Mislim za mene lično, znajući da sada postoji ozbiljan tim ljudi u našem udruženju koji neumorno radi danonoćno na izgradnji ove asocijacije, da će se pobrinuti da igrači bolje žive od tenisa, je nešto što me opušta. … I mislim da je budućnost svetla.

https://x.com/thetennisletter/status/1705648276597530781?s=46

Jedan od problema kojim se organizacija bavila od samog početka je bila struktura plata u tenisu. 

Dok oni koji se bore za titule, posebno na glavnim turnirima, zarađuju milione dolara – Đoković je do sada zaradio preko 10 miliona dolara u 2023. godini – mnogi se bore da finansijski prežive. 

Za Novaka, uprkos ogromnom uspehu, borba je lična. 

– Bio sam u njihovoj koži, razumem borbu. Razumem poteškoće sa plaćanjem troškova putovanja ako nemate podršku jake federacije, koju nema 90 odsto ili čak više igrača širom sveta, i ako nemate budžet za plaćanje trenera i fizioterapeuti. Dolazeći iz Srbije, nisam imao ništa od toga. Sada imam uticaj, imam moć i želim da se borim za bolje uslove. Toliko pričamo o tome koliko novca zarađuju pobednici US Opena, ali ne govorimo o tome koliko igrača, i muškaraca i žena, pojedinačno, u dublu, svi zajedno, žive od ovog sporta. To je manje od 400 igrača maksimalno za sport koji je globalan i jedan od najgledanijih na planeti. To je loše. To je neuspeh za naš sport – zaključio je Đoković.

Srbin je posle osvajanja US Opena igrao na Dejvis kupu u Valensiji, a naredni turnir na kojem će učestvovati biće tek masters u Parizu.

UDARNA VEST.rs (Blic sportal.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare