ŠAMAR JESENI ZABOLEĆE CELU SRBIJU! Spremite se, temperatura pada za čak 10 stepeni: VREME JE OPASNO u ovim delovima zemlje, sručiće se i do 100 mm kiše za 24h!

Prvi dan jeseni obeležile su turbulentne vremenske prilike, pa je tokom jučerašnjeg dana živa na termometru dobacila do 35. podeoka, da bi tokom popodnevnih i večernjih časova nevreme opustošilo pojedine gradoveHladni talas zadržaće se i danas nad Srbijom, a temperature će pasti za čak 10 stepeni!

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) juče je izdao upozorenje za područje Srbije na obilne padavine, lokalnu pojavu grada i olujni vetar. Crveni i narandžasti meteoalarmi su za nedelju uveliko bili upaljeni za celu teritoriju Srbije, a odnosili su se na kišu i grmljavinu.

Relativno visoke temperature će zameniti zahlađenje uz kišu, a niže temperature će trajati i narednih pet dana, iako za sada nije prognozirana kiša od ponedeljka.

Za 24 časa će pasti mesečna količina padavina

Prema najavi RHMZ-a, moguće su lokalne pojave kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina.

Obilne padavine se posebno očekuju u drugom delu dana. RHMZ je prognozirao da će pasti od 40 do 80mm kiše, a lokalno i oko 100 mm za 24h, što predstavlja mesečnu količinu padavina.

Pola Srbije u crvenom meteoalarmu

Narandžasti i crveni meteoalarmi upaljeni su za teritoriju Srbije. Odnose se na kišu i grmljavinu, a predstavljaju opasno, odnosno vrlo opasno vreme.

Za pola Srbije je upaljen crveni meteoalarm, a za drugu polovinu narandžasti i žuti.

Vodostaji više reka će biti u porastu

RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje, a odnosi se na nedelju i ponedeljak.

Na Kolubari i Jadru sa pritokama, Limu, na gornjem toku Zapadne Morave, Đetinji, Skrapežu, Moravici, Bjelici, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja.

Crveni meteoalarm koji upozorava na kišu i grmljavinu za sutra se odnosi na Bačku, Banat, Srem, Beograd, Zapadnu Srbiju i Šumadiju.

Nezapamćeno nevreme u Šid

Nevreme je juče posebno zahvatilo Šid, gde je došlo do olujnih padavina, grada, jakih vetrova i nestanka struje.

U ovom gradu je takođe došlo do nestanka struje jer je oluja počupala stubova dalekovoda Sremska Mitrovica — Šid, usled čega je 11.000 meštana ostalo bez struje.

Nevreme je pogodilo i druge gradove

Olujno nevreme prvo je zahvatilo Novi Sad, gde je jak grad sa pljuskovima oterao izletnike sa Fruške gore juče u toku dana. Pljusak je započeo oko 17 časova, a nakon srpske Atine, nevreme se premestilo u okolne delove.

Zastrašujući prizori zabeleženi su u Ravnom Selu, kod Vrbasa, gde se nadvio crni oblak koji je najavio olujno nevreme, praćeno grmljavinom i jakim vetrom.

Ulice su ostale poplavljene u Zrenjaninu, koji je bio prvi na udaru u Banatu, dok je oluja zabeležena i u Smederevu, gde je pljusak sa grmljavinom čupao drveće i strujne kablove.

Stabilizacija za kraj septembra

Iako će biti velikih količina padavina, ova epizoda će biti kratkotrajna i meteorolog Slobodan Sovilj očekuje da već u narednoj sedmici dođe do stabilizacije vremena i da poslednja nedelja septembra bude stabilnija i relativno topla za ovo doba godine.

Maksimalne temperature će biti od 25 do 27 stepeni. Jutra će biti naravno sveža, ali dnevne temperature ostaju i dalje iznad proseka.

Topao oktobar i topla jesen

Sovilj je kazao i da se prognozira topao oktobar, ali i topla cela jesen. Pozitivno odstupanje temperature neće biti kao u septembru, dodao je.

– Zaista smo imali septembar koji će sigurno biti na vrhu liste najtoplijih. Trenutno je to pozitivno odstupanje temperature čak 5 stepeni. Znači da je ovaj septembar za čak pet stepeni topliji u odnosu na prethodni 30-godišnji period. Samo je u Beogradu srednja maksimalna temperatura 29,3 stepena u ovom dosadašnjem delu meseca, i u svakom slučaju do kraja meseca će ostati znatno iznad normale – kazao je on.

Letnji dani i u oktobru

Prema njegovim rečima, ipak, i oktobar i nastupajuća jesen, iako će imati pozitivno odstupanje temperature, ono će biti manje.

Očekuje se odstupanje od 1 do 2 stepena. Tako je prognozirana srednja maksimalna temperatura za oktobar od 18 do 21 stepen u nižim predelima. Procenjuje se da bi moglo da bude do pet letnjih dana u nižim predelima, a to su dani kada maksimalna temperatura prelazi 25 stepeni.

– Iako će prva sedmica oktobra biti relativno suva i relativno stabilna, u nastavku meseca, u drugoj i trećoj dekadi treba računati na povremena naoblačenja pa će mesečna količina padavina biti prosečna, od 40 do 70 mm u nižim predelima – kazao je Sovilj za „Blic“.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare