Derbi usijanja i moranja: I Partizan i Zvezda protiv duhova prošlosti i bliže tradicije – Humska daje ključan odgovor

Pred nama je jedan od najvažnijih Večitih derbija poslednjih godina. Za šest godina vladavine Crvene zvezde srpskim fudbalom samo u jednoj je Partizan bio konkurentan – pod palicom Aleksandra Stanojevića u sezoni 2021/2022 kada je baš u direktnim duelima prepustio tron u finišu prvenstva.

Međutim, u ovoj sezoni se situacija promenila naglavačke, iako je malo ko to očekivao. Crno-beli čekaju derbi u Humskoj sa četiri boda više od aktuelnog šampiona i serijom od četiri pobede, za razliku od Zvezde koja ima tri poraza u poslednja četiri meča računajući i Ligu šampiona.

Na Marakani nisu navikli na ovakvo stanje, posebno što su napravili tim kako bi bio konkurentan u Ligi šampiona, što samo po sebi povlači moranje titule u Srbiji. Ipak, porazi na krovu i Banovom brdu upalili su alarm kod crveno-belih da moraju da dobiju Partizan na travi Humske.

Tamo gde, kao po pravilu, igraju ispod očekivanja godinama u nizu. Koliko god bila favorit ili imala zvučnija imena, Zvezda nije uspevala da podignutih ruku napusti komšiluk, za razliku od sudara na Marakani. Podatak koji svima iz Ljutice Bogdana stoji iznad glave je da nisu pobedili u Humskoj čak sedam i po godina.

Grof poslednji slavio u Humskoj

Upravo zbog bodovne razlike trenutak za rušenje bliske tradicije je nikad gori. Prošlo je čak osam utakmica na bivšem JNA stadionu kako Crvena zvezda nije pobedila, uz skor 0-5-2.

Poslednji put kada je slavila u komšiluku bilo je u februaru 2016. godine pod palicom Miodraga Grofa Božovića. Tada je njegov tim posle preokreta pobedio 2:1, uz golove Uga Vijeire i Luisa Ibanjesa već u prvom poluvremenu. Prethodno, pogodio je na debiju Sedrik Gogua.


Jeste se velika većina derbija u Humskoj posle toga završavala remijem, Zvezdu su žuljala još dva poraza u nacionalnom kupu koja se ne pišu u odeljku „Večiti derbi“, ali je utisak za goste uglavnom bio slab. Svesni su u Zvezdi da bi u trenucima dominacije morali da upišu bar neki trijumf kod rivala.

I nisu uspeli. Međutim, sada će morati ako žele da se vrate u borbu za titulu…

Apostrofirali smo nepovoljan skor Zvezde u Humskoj, ali i Partizan se nalazi u sličnom sosu, s tim na još većem uzorku. Crno-beli ne znaju za trijumf nad Večitim rivalom tačno četiri godine.

U tom periodu je odigrano devet derbija na ona stadiona, a Zvezda je slavila tri puta, pored čak šest remija. Utisak je još nepovoljniji po crno-bele ako se zna da su od najvećeg protivnika izgubili još dva finala Kupa Srbije.

Poslednji put je slavio u septembru 2019. godine i to u Humskoj 2:0 u režiji Sava Miloševića sa klupe. Junaci 160. večite priče bili su Sejduba Suma, sadašnji član Novog Pazara, i Zoran Tošić sa dva maestralna gola.


Prema tome, i Partizan će morati da se nosi sa teretom sličnim kao Zvezda. Možda čak i većim s ozbirom na broj utakmica…

Mnogi se, po običaju, pitaju ko rasterećeniji ulazi u 171. Večiti derbi. Pitanje na koje odgovor ne postoji, niti će ga ikada biti koliko god bodovna, igračka ili bilo koja druga razlika bila.

Možda deluje na papiru da je Partizanu lakše zbog +4, ali da li je? Na talonu su velika tri boda, koja bi mogla da se pomnože sa mnogo više ako se pogleda da bi crno-beli otišli na ogromnih sedam. Time bi tim Igora Duljaja došao u situaciju o kojoj u Humskoj nisu mogli ni da pretpostave kada su putem konca i konopca sklapali ekipu sada već prošlog leta.

I došao u poziciju čak bolju nego što je bio njegov kolega Stanojević pre dve sezone.

S druge strane Topčiderskog brda je već posle Čukaričkog upaljen alarm da mora da se pobedi u Humskoj. I niko odande na pomišlja na drugi epilog. Sigurno će se zbog toga osećati pritisak, sve je podređeno toj utakmici, zbog čega je odložena sa TSC-om koja je trebalo da se igra u petak.

Večiti derbi kao što dugo nije bio. Možda bi mogao da se zapamti, za razliku od nekoliko prethodnih u kojima ništa nismo dobili.

Bar da se sruši neka tradicija…

UDARNA VEST.rs (Blic sportal.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare