DANAS JE POČELA JESEN: Evo u koliko tačno sati je došla i zašto ona počinje 23, a druga godišnja doba 21. u mesecu

Danas, 23. septembra u 8.50 minuta,počinje prvi dan jeseni.

Kao prvi dan jeseni na severnoj polulopti uzima se 23. septembar. Istovremeno, za stanovnike južne polulopte počinje proleće.

Precizna merenja pokazuju i dokazuju da jesen ne dolazi početkom prve sekunde prvog sata toga dana, da ona može doći i koji sat ranije, odnosno 22. septembra.

Postavlja se pitanje zašto je prvi dan jeseni baš 23. septembra, dok je prvi dan proleća 21. mart, prvi dan leta 21. jun i prvi dan zime 21. decembar? Zašto i prvi dan jeseni nije 21. septembra?

Ovako proizlazi da je leto na severnoj polulopti najduže godišnje doba, a jesen i zima najkraće. Jesen jer počinje dva dana kasnije, a zimu zbog kraćeg februara.

Odgovor na to treba potražiti u nagibu Zemlje oko Sunca.

Zemlja se ne vrti oko Sunca po kružnici, već po elipsi.

solarna oluja, Sunce, svemir
FOTO: PROFIMEDIA

Prema tome zbog nagiba po elipsi Zemlja nije uvek jednako udaljena od Sunca, nekada je bliža, a nekada udaljenija, pa ta razlika nije toliko velika.

Što je Zemlja bliža Suncu to joj je brzina veća i obrnuto.

A to „najbrže“ Zemljino gibanje je baš zimi (perihel). Suprotno od toga Zemljn je najsporije leti (afel) pa je leto najdalje godišnje doba (opet govorimo o severnoj polulopti).

Zemlja, planeta, AP 2015
FOTO: AP

Odgovor na pitanje zašto onda na severnoj polulopti zimi nije toplije jer je tada Zemlja najbliža Suncu (u svojoj elipsastoj putanji) treba tražiti u nagnutosti Zemlje u odnosu na Sunce.

Zemlja se naginje na jednu ili na drugu stranu za 23,5 ˚ u odnosu na ekliptiku.

Od nagnuća zavisi smena godišnjih doba, a ne od udaljenosti od Sunca. Udaljenost od Sunca ima uticaj samo na dužinu godišnjih doba.

U većem delu Srbije danas će tokom dana biti pretežno sunčano i dalje veoma toplo uz slab i umeren južni i jugoistočni vetar, koji će na jugu Banata i u planinskim predelima povremeno biti i jak.

Ujutro i pre podne jaka oblačnost sa zapada Balkana svojom periferijom uslovlјavaće tek povremeno kratkotrajnu kišu ili plјusak sa grmlјavinom na krajnjem severozapadu Srbije (u Bačkoj). U ostalim krajevima veći deo dana suvo i toplo sa maksimalnom temperaturom i do 35 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je jutros tri upozorenja na nepogode i obilne padavine.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/ Telegraf)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare