„KURTI NIJE BIO SPREMAN DA NASTAVI DALJE“ Oglasio se Borelj nakon sastanka u Briselu: ZSO je ključna (VIDEO)

Nažalost, prištinski premijer Aljbin Kurti nije bio spreman da nastavi dalje. Insistirao je na de fakto priznanju Kosova kao nezavisne države, i da to bude prvi korak u normalizaciji, rekao je šef evropske diplomatije Đuzep Borelj nakon današnjih razgovora u Briselu.

On se obratio nakon pojedinačnih, a potom i zajedničkog sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i prištinskog premijera Kurtija sa evropskim posrednicima.

https://www.youtube.com/live/1kNIwCqrhqo?feature=shared

– Srbija je htela da počne sa Zajednicom srpskih opština, pre daljih obaveza. Kurti to nije prihvatio, rekavši da prvi korak treba da bude prepoznavanje Kosova kao nezavisne države – ispričao je Borelj.

Kako je rekao, naš, evropski predlog je bio da se radi paralelno.

– Probali smo da nađemo rešenje bazirano na tom predlogu. EU njega vidi kao jedan realističan način implementacije – rekao je Borelj.

Dodaje da je uspostavljanje ZSO ključni element u procesu normalizacije odnosa, i da je ključno da pregovori o statutu ZSO počnu bez daljeg odlaganja.

U Briselu je danas održana još jedna runda dijaloga na najvišem političkom nivou, prva nakon izbijanja nasilja na severu Kosova krajem maja, kada su dodatno zaoštreni odnosi između Beograda i Prištine.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare