BALTIK ZATVOREN ZA AUTOMOBILE IZ RUSIJE Estonija, Litvanija i Letonija zatvorile granice

Estonija, Litvanija i Letonija su zatvorile granice za vozila registrovana u Rusiji, saznaje se danas iz zvaničnog saopštenja vlade u Talinu. U skladu sa smernicama Evropske komisije, od jutros niko ne može da uđe u Estoniju u automobilu s ruskim registracijskim tablicama.

Tri baltičke države primjenjuju ista pravila kao meru opreza zbog ruske invazije na Ukrajinu. Automobili s ruskim tablicama ne mogu da pređu spoljne granice triju zemalja, članica NATO-a i EU, a u slučaju da se ne okrenu i vrate od kuda su došli mogu da budu konfiskovani.

Postoje izuzeci od pravila, kao u slučaju tranzita prema ruskoj esklavi Kalinjingradu. Izuzeti su i automobili diplomatskih i konzularnih misija. Automobili s ruskim tablicama mogu da izađu iz baltičkih zemalja i pređu spoljnu granicu EU ako se isključivo koriste kao sredstvo prevoza.

Evropska komisija je 8. septembra pojasnila da, u sklopu evropskih sankcija Rusiji, vozila registrovana u Rusiji ne mogu da ulaze na teritoriju EU, bilo u privatne ili komercijalne svrhe.

– Ne možemo dozvoliti građanima agresorske države da uživaju blagodati slobode i demokratije dok Rusija nastavlja genocid u Ukrajini – rekao je estonski ministar spoljnih poslova Margus Tsakna.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare