A GDE JE PUTIN? Evo kako je u Vladivostoku dočekan Kim Džong Un: Iz oklopnog voza iskoračio na crveni tepih

Ruske vlasti su postavile crveni tepih za Kima Džonga Una, severnokorejskog lidera i saveznika Kremlja dok se iskrcao iz svog neprobojnog voza u gradu Vladivostoku.

Na snimku se vidi kako uznemireni pomoćnici sa obe strane trče okolo dok je Kim kročio na crveni tepih, odmah su ga pozdravili ruski zvaničnici.

Ali ruskog predsednika Vladimira Putina nije bilo nigde, već je poslao ministra da pozdravi severnokorejskog lidera.

Ruski ministar prirodnih resursa i predsednik međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku, naučnu i tehničku saradnju sa Severnom Korejom Aleksandar Kozlov izjavio je danas da se sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, koji je doputovao u Rusiji.

„Sreo sam se sa severnokorejskim liderom. Kim Džong Un je stigao u zvaničnu posetu Rusiji“, napisao je ministar na svom Telegram kanalu, prenose RIA Novosti.

Prema rečima Kozlova, sastanak je održan na mostu preko reke Tumane u Primorskom kraju, na granici sa Severnom Korejom.

Voz je saobraćao na sever kroz Primorski kraj u Dalekoistočnom regionu, navela je ruska novinska agencija.

Severnokorejski lider je nakratko napustio svoj voz kako bi se sastao sa lokalnim zvaničnicima u ruskoj graničnoj stanici Hasan pre nego što je nastavio putovanje, preneo je Rojters.

Kako su preneli svetski mediji, privatni voz Kim Džong Una prešao je u Rusiju uoči očekivanog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Sjedinjene Američke Države su upozorile da bi dva lidera mogla da sklope sporazum o oružju.

Kako navodi CNN, Rusiji su očajnički potrebne sveže zalihe municije i granata nakon više od 18 meseci rata u Ukrajini, dok Severnoj Koreji, koja se suočava sa godinama međunarodnih sankcija zbog svog programa nuklearnog naoružanja, nedostaje svega, od novca i hrane do napredne raketne tehnologije.

Američki kanal dodaje da bi sastanak bi mogao da dovede do toga da se Pjongjang dočepa oružja koje su mu dve decenije zabranjivale sankcije Ujedinjenih nacija.

Severnokorejski lider stigao je u višednevnu posetu Rusiji zajedno sa najvišim vojnim zvaničnicima koji rukovode fabrikama oružja i municije.

Sastanak Putina i Kima biće održan u Vladivostoku, na krajnjem istoku Rusije, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ovo je Kimovo prvo putovanje u inostranstvo u poslednje četiri godine – on se poslednji put sreo sa Putinom licem u lice 2019.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare