SRBIJA – MAĐARSKA Orlovi na Marakani za korak bliže Evropskom prvenstvu

Pred Srbijom je možda ključan korak. Onaj koji čekamo skoro dve i po decenije sada bi konačno mogao da se napravi. Sve što je potrebno je da se pobedi Mađarska na Marakani (20.45) i osvoje velika tri boda na putu ka Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a dešavanja sa ovog meča pratite uživo na Sportalu.

Hteli da priznamo ili ne, iako je tek četvrto kolo, jednom nogom bismo već bili na kontinentalnoj smotri sledeće godine ako bismo oborili Mađare, pa bi preostali posao bio lakši deo operacije. Da ne kažemo da bismo imali tri zicera – u Litvaniji, a kod kuće sa Crnom Gorom i Bugarskom, a odlazak u Budimpeštu bi doneo dozu rasterećenosti.

Zato je Orlovima ovaj meč od velike važnosti, posebno jer se radi o timu s kojim držimo čelnu poziciju G grupe sa po sedam bodova, pa se ovakvi mečevi računaju skoro kao „duplo“ u računici.

Zbog svega ovog je poraslo interesovanje za TV prenos, a on će biti na dva kanala – RTS 1 i Arena sport Premijum 1.

Jeste selektor Dragan Stojković Piksi u najavi utakmice spustio loptu izjavom da je još mnogo bodova u igri, što jeste tačno, ali ovakve utakmice prave razliku. Naravno, pod uslovom da ih rešite u sopstvenu korist, čega je svestan i vođa našeg nacionalnog tima.

– Ključna utakmica nije, ali ima veliku težinu. Ako smo već favoriti grupe sa Mađarima, onda moramo da se nosimo sa tim teretom. Ovaj meč može mnogo da nam donese – priznao je Stojković.

I upravo je iz drugog dela izjave Piksi potvrdio sve nabrojano iz samog uvoda ovog teksta, iako je možda hteo da relaksira svoje momke i ne nametne im opterećenje „biti ili nebitni“.

I uporedo krenuće sa teškom artiljerijom na glavnog protivnika grupe…

Jeste imao selektor problema s povredama u veznom redu, da su otpali pouzdani Saša Lukić i spasilac iz Razgrada Darko Lazović, ali i pored toga neće biti previše glavobolje oko sklapanja tima. Nema razloga da se ne napadne od prvog minuta, kao što Piksi voli – sa sve Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem.

Odbrana se neće menjati, na golu će biti Vanja Milinković-Savić, a s desna na levo Nikola Milenković, Nemanja Gudelj koji je definitivno premešten u srce odbrane i za ove utakmice zlata vredan u izgradnji igre, isto kao i Strahinja Pavlović.

Bokovi su rezervisani za Filipa Kostića, čija forma brine jer je tek odigrao jednu utakmicu za Juventus ove sezone, za razliku od Andrije Živkovića koji je žario i palio za PAOK na putu ka grupnoj fazi Lige konferencije.

U veznom redu je siguran Sergej Milinković-Savić i vrlo verovatno će se upariti sa Nemanjom Maksimovićem, defanzivnije jačim od Ivana Ilića, iako podjednako konkurišu za to jedno mesto. Druga opcija je da zaigraju zajedno a da se „žrtvuje“ Vlahović, ali je to manje izvesno.

Ispred njih ključeve utakmice bi trebalo da preuzme Dušan Tadić i hrani naš ubitačni tandem Mitrović – Vlahović.

Znači ovako bi trebalo da izgleda Srbija: V. Milinković-Savić – Milenković, Gudelj, Pavlović – Živković, Maksimović, S. Milinković-Savić, Kostić – Tadić – Mitrović, Vlahović.

Oprez, Soboslaj je u paklenoj formi – Srbija mora uradi ono što nisu premijerligaši

Nismo tim koji se previše obazire na rivala, uostalom videli smo to na Mundijalu u Kataru i to zna nekad da bude pogubno, ali često ni nema razloga kada je ispred vas po kvalitetu slabija reprezentacija. Svaka čast Mađarskoj, prikazivala je sjajan fudbal u A Ligi nacija protiv Engleske, Italije i Nemačke, uspela čak da izbegne ispadanje i ispiše istoriju „četvorkom“ na Ostrvu, ali je ipak ovo nešto drugo.

Da je uloga favorita u ovom meču u rukama Srbije govore i reči harizmatičnog selektora Mađarske Marka Rosija da bi bio zadovoljan i bodom iz Beograda, iako ne dolazi po isti ili da se brani.

– Mi ne znamo koji će biti dalji rezultati, ovo je veoma važan meč. Na papiru su bolji i jači nas, na kraju oni mogu biti prvi, a mi drugi. Naš cilj nije da pobedimo Srbiju, već da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Svako može i da pobedi i da izgubi. Tu smo da igramo, ali moramo znati da je Srbija – Srbija – iskreno će Rosi.

Njegove reči samo ukazuju na to da Orlovi imaju veća imena, dužu klupu, ali mora da postoji oprez kod naših, posebno što ćemo preko puta imati zvezdu u usponu i vezistu koji je na startu Premijer lige odmah pokazao kvalitet u Liverpulu – Dominika Soboslaja.

Kada ste plaćeni 70 miliona evra sigurno je da od vas svi očekuju da „jedete“ loptu, ali je već sada Soboslaj pobio sve priče oko čuvene adaptacije i uzeo ulogu ključnog čoveka u veznom redu tima Jirgena Klopa. Rešenje za njega nisu imali Čelsi, Bornmut, Njukasl i Aston Vila.

– Nije lud što ga je Klop doveo. Soboslaj ima veliki kvalitet, lider je i može da napravi problem bilo kome, ali nije jedini jer su Mađari kao tim sazreli da prave uspehe – rekao je Piksi.

I tu leži začkoljica, sve polazi i završava se oko „desetke“ Mađarske, dok su ostali „prateći vokali“, iako je jasno da je Rosi postavio savršen sistem u kojem se sve zna ko šta radi.

Na golu će biti Deneš Dibuš, koji je na Marakani već dobio četiri komada od Crvene zvezde dok je branio za Ferencvaroš, odbranu još drže tri štopera od kojih su sigurni kapiten Vili Orban iz Lajpciga i Atila Salai iz Hofenhajma, dok je treći upitan usled velikih problema sa povredama.

Levi bok je rezervisan za „našeg“ Miloša Kerkeza rođenog u Vrbasu, desni za Rolanda Salaija, a uz Soboslaija u sredini terena biće Adam Nađ iz Pize i Kalum Stajls iz Barnslija, odnosno momci koji nisu članovi prvoligaških klubova.

U samom napadu trebalo bi da budu nešto povučeniji, neumorni Danijel Gazdag (Filadelfija) i momak u fantastičnoj formi u Ferencvarošu Barnabas Varga. Postigao je 14 golova, doduše na mnogo nižem nivou nego što je to gostovanje Srbiji.

Srbiji će opet deca biti vetar u leđa

Prethodni put kada su Mađari bili u našoj prestonici napustili su je uzdignutih ruku zbog pobede 1:0 pred praznim tribinama zbog kazne. Bilo je to u Ligi nacija, u kojoj smo im se revanširali u Budimpešti, ali meč na Marakani ne može da bude reper i zbog pregršt rezervista na obe strane.

Orlovi su se lošije snašli, odigrali možda jedan od lošijih mečeva pod Piksijevom palicom, što sada ništa ne znači. Istina je da ima sličnosti jer naši fudbaleri neće imati pomoć navijača, s tim da će biti deca na tribinama kao velika podrška. Već su se ispraksovala, videli smo to protiv Švedske (4:1) prošle jeseni, pa neka sada ponove takvu buku.

A Orlovi da im vrate na terenu sličnim rezultatom i dobrim izdanjem, a igračku buku neka ostave za Nemačku sledeće godine. Bilo bi vreme.

Samo pre toga da viziramo kartu…

UDARNA VEST.rs (Blic sportal.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare