Nema dogovora oko minimalca za 2024. godinu! Odluku će za nedelju dana doneti Vlada Srbije, a evo koliko oni predlažu da bude

Predstavnici poslodavaca i sindikata, na današnjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta (SES), nisu postigli dogovor o minimalnoj zaradi za 2024. godinu. Samim tim, Vlada Srbije će za nedelju dana, tačnije 14. septembra, sama doneti odluku o visini minimalca što je bio slučaj i prethodnih godina.

– Odluka o iznosu minimalne cene rade u Srbiji za sledeću godinu biće doneta na sednici Vlade Srbije 14. septembra, a predlog vlade jeste da se minimalac poveća za 17,8 odsto i iznosi 47.154 dinara, odnosno 401 evro, izjavio je danas , nakon sastanka, ministar finansija Siniša Mali.

On je nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta Srbije rekao da će cena radnog sata od 1. janaura biti povećana sa 230 na 271 dinar i da će biti povećan neoporezvi deo zarade sa sadašnjih 21. 712 na 25.000 dinara.

Smatramo da su naši zahtevi realni jer je majska potrošačka korpa koštala skoro 52.000 dinara, a troškovi minimalne korpe namirnica znato će porasti do januara sledeće godine – rekao je nakon sastanka Goran Milić, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Sindikati imaju jedinstven stav i predlagali su na pregovorima da se povećanje minimalne zarade poveća do iznosa minimalne potrošačke korpe, koja je u maju koštala 57.754 dinara, u „dva koraka“, od septembra ove godine za deset odsto, a od januara za 20 odsto.

Predstavnici Ministarstva finansija su predložili i da se poslodavcima u 2024. zbog rasta minimalca poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara.

UDARNA VEST.rs (Izvor: Blic Biznis, Kurir)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare