Ovo su nova pravila za subvencije za vrtiće: Stizaće nam više novca od grada, ali to nije jedina novina

Stigao je septembar, a sa njim i nestrpljivo čekane promene u subvencionisanju boravka dece u privatnim vrtićima u Beogradu koje je gradonačelnik Aleksandar Šapić najavio još pre nekoliko meseci. Osim što će roditeljima na račun stizati pun iznos ekonomske cene vrtića, od septembra nas čeka još novina. 

Nova vrtićka godina je počela, a sa njom i nova pravila. Mesečni iznos naknade troškova boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi od sada iznosi mesečno po detetu 100 odsto ekonomske cene i iznosi 28.140 dinara, umesto dosadašnje 22.000 dinara.

– Ukoliko je cena usluga boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi niža od subvencije, grad Beograd obezbeđuje naknadu troškova najviše do pune cene usluge boravka dece u privatnoj predškolskoj ustanovi – stoji u Odluci Grada.

Po novim pravilima, ukinuto je plaćanje onoga što su roditelji nazivali „penalima“ za dane kada dete nije u vrtiću, a čiji je iznos varirao u zavisnosti od toga da li je izostanak bio opravdan, ili neopravdan.

Sada penala više nema, a roditelji neće dobijati subvenciju samo za vreme neopravdanog odsustva deteta koje je duže od 10 radnih dana u kontinuitetu. Sa druge strane, to znači da će roditelji dobijati punu subvenciju za svaki izostanak do 10 dana, što znači da nam jednonedeljna poseta baki i dedi više neće uvećavati račun za vrtić.

Pod opravdanim odsustvom deteta smatra se bolest deteta za koje postoji adekvatna medicinska dokumentacija, ali i odsustvo deteta za vreme trajanja godišnjeg odmora koje se dokazuje uvidom u rešenje o korišćenju godišnjeg odmora za roditelja.

U slučaju bolesti deteta koje poseduje adekvatnu medicinsku dokumentaciju u privatnoj predškolskoj ustanovi-Privatna predškolska ustanova uz mesečne izveštaje o prisutnosti deteta dostavlja izjavu da za dete poseduje adekvatnu medicinsku dokumentaciju, ali ona ostaje u vrtiću.

– U slučaju odsustva deteta dužeg od 10 dana u mesecu koje nije u kontinuitetu, već sporadično, predškolska ustanova dostavlja izjavu da je dete izostalo duže od 10 dana, navodeći konkretne dane odsustva deteta u tom mesecu – objašnjavaju u jednoj predškolskoj ustanovi za Telegraf Biznis.

Subvencija se isplaćuje i za vreme trajanja vanredne mere obustave redovnog rada ustanova vaspitanja i  obrazovanja, za vreme trajanja vanredne situacije proglašene na teritoriji grada Beograda ili Republike Srbije, za vreme trajanja vanrednog stanja proglašenog na teritoriji Republike Srbije, za vreme trajanja ratnog stanja proglašenog na teritoriji Republike Srbije…

Ono što je takođe važno je da roditelju čije dete ne boravi u privatnoj predškolskoj ustanovi duže od mesec dana prestaje pravo na subvenciju.

Privatne predškolske ustanove za koje se utvrdi da su u dnevnim i mesečnim izveštajima o prisutnosti deteta prikazivale neistinite ili netačne podatke ili koje u postupku kontrole onemoguće uvid u celokupnu dokumentaciju i sve podatke o prisutnosti dece, gube pravo da se nađu na spisku verifikovanih privatnih predškolskih ustanova u kojima roditelji mogu da ostvare pravo na naknadu dela troškova boravka dece.

UDARNA VEST.rs (Telegraf)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare