NOVO ZASEDANJE SKUPŠTINE: Poslanici o rebalansu, izboru ministra privrede, izmenama zakona

Poslanici Skupštine Srbije započeće danas novu vanrednu sednicu sa 25 tačaka dnevnog reda, a prva među njima je rebalans budžeta za 2023. godinu.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu predviđeno je da prihodi iznose 1.904 milijardi dinara i veći su za 60,6 milijardi dinara nego što je bilo planirano inicijalnim budžetom.

Predviđen fiskalni deficit budžeta Srbije iznosi 227,5 milijardi dinara, što je 2,8 odsto BDP, uz napomenu da je inicijalno projektovano 3,3 odsto, odnosno 264 milijarde dinara, tako da je postignut bolji rezultat od planiranog.

Rebalansom budžeta, kako je nakon usvajanja predloga objavila Vlada Srbije, trebalo bi da se obezbede sredstva za nove kapitalne projekte i investicije i to dodatne 23 milijarde dinara, a ova izdvajanja su povećana sa 427,2 milijarde na 452,3 milijarde dinara, što je 5,6 odsto BDP.

Kako je navedeno, to znači novac za obilaznicu oko Kragujevca, početak izgradnje neophodne infrastrukture za specijalizovanu izložbu Ekspo, tunel u centru Beograda Karađorđeva – Bulevar Despota Stefana, radove na izgradnji beogradskog metroa i Fruškogorski koridor.

Deo sredstava biće namenjen i za dodatne subvencije u poljoprivredi, kao i za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Pored rebalansa poslanici će razmatrati predlog izmene Zakona o akcizama, odnosno da se od 1. oktobra još povećaju akciza na derivate nafte, duvanske prerađevine i alkoholna pića, kafu i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta.

Na dnevnom redu je i predlog da se za ministra privrede izabere Slobodan Cvetković iz SPS-a, nakon što je u julu sa tog mesta smenjen nekadašnji kadar Jedinstvene Srbije Rade Basta.

Poslanici će razmotriti i izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije.

Na dnevnom redu biće i izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, izmene Zakona o dualnom obrazovanju, Zakona o prosvetnoj inspekciji, Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija i Zakona o visokom obrazovanju.

Poslanici će razmotriti i Predlog zakona o učešću civila u međunarodnim misijama i operacijama, izmene i dopune Zakona o kulturi i potvrditi više međunarodnih sporazuma.

Kako su na društvenim mrežama objavili neki poslanici opozicije, vladajuća većina planira da o svih 25 tačaka dnevnog reda vodi objedinjenu raspravu.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Beta)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare