RASKRINKAN PLAN KURTIJA: Kosovski analitičar otkrio šta će premijer lažne države da traži u Brislu 14. septembra

Analitičar Dorajet Imeri smatra da će kosovski premijer Aljbin Kurti na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, 14. septembra u Briselu, pokušati da iznese ideju da bi tokom naredne godine trebalo da se dođe do sveobuhvatnog sporazuma, usredsređenog na međusobno priznanje, prenosi Kosovo onlajn pisanje Gazete blic.

Imeri je rekao da će u fokusu sastanka 14. septembra biti Briselski i Ohridski sporazum, kao i da će se razgovarati o situaciji na severu Kosova, te da će se tražiti smena gradonačelnika i održavanje izbora.

– Taj sastanak je nastavak napora posrednika da se pronađe rešenje koje bi bilo neophodno za nastavak normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, tačnije za sprovođenje sporazuma koji je postignut u Briselu, a potom i u Ohridu – dodao je Imeri.

Prema njegovim rečima, održavanje izbora na severu odrediće dinamiku dijaloga.

– Svako odlaganje održavanja izbora odrediće i dinamiku dogovora. S druge strane, premijer Kurti pokušaće da iznese ideju da tokom 2024. godine več mora da postoji sveobuhvatan sporazum usredsređen na priznanje Kosova od strane Srbije – istakao je Imeri.


UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Kosovo onlajn)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare