POTVRĐENO! UKRAJINCI PROBILI PRVI DEO SUROVIKINOVE LINIJE General koji predvodi kontraofanzivu: Prošli smo minsko polje, sad će biti sve lakše

Ukrajinske snage su probile prvu rusku odbrambenu liniju u blizini Zaporožja nakon nedelja čišćenja terena od mina i očekuju brži napredak dok pritiskaju drugu, slabiju liniju odbrane, potvrdio je general Oleksandar Tarnavski, koji je predvodio kontraofanzivu na jugu Ukrajine.

Tarnavski je za britanski Observer ocenio da je Rusija posvetila 60 odsto resursa izgradnji prve odbrambene linije, a samo 20 odsto izgradnji druge i treće linije odbrane jer, kako je naveo, nije očekivala da ukrajinske snage probiju prvu liniju.

To bi značilo da su probili „Surovikinovu liniju“, mrežu mina, barijera i rovova koje je postavio bivši komandant ruskih snaga Sergej Surovikin da bi osujetio ukrajinsku kontraofanzivu.

„Sada smo između prve i druge odbrambene linije“, rekao je Tarnavski, navodeći da ukrajinske snage sada završavaju uništavanje ruskih jedinica koje obezbeđuju povlačenje ruskih trupa iza druge odbrambene linije.

Stručnjak za tenkove po obuci, Tarnavski je prikupio impresivno iskustvo u borbama s ruskim trupama otkako su prešle granicu 2022. godine . Prošlog septembra postavljen je za zapovednika snaga koje su se borile za oslobađanje Hersona; dva meseca kasnije grad je oslobođen.

Postojale su nade za sličan brz napredak u letnjoj protivofanzivi, čiji je cilj probijanje prema Azovskom moru, odsecanje ruskih trupa u Hersonu i na okupiranom Krimu od drugih snaga i prekidanje njihovih linija snabdevanja.

Profivofanziva je krenula polako, ali…

Umesto toga, napad se odugovlačio mesecima. Broj žrtva je rastao, ali su linijefrontabile statične, što je podstaklo nezadovoljstvo i kritike u zapadnim prestonicama koje su osigurale oružje i obuku.

General je odbacio tu kritiku, rekavši da radije posao prosuđuje kada je završen i zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim saveznicima na podršci u obuci i naoružanju, uključujući tenkove „čelendžer“ koji su već na terenu.

Tarnavski je istakao da su do sada ukrajinsku kontraofanzivu u regionu Zaporožja blokirala minska polja, a da je bila usporena i zbog evakuacije ranjenika.

– Kada smo krenuli u kontraofanzivu… potrošili smo više vremena nego što smo očekivali na deminiranje teritorije. Nažalost, bilo nam je teško da evakuišemo ranjenike, što je otežavalo i naš napredak. Po mom mišljenju, Rusi su verovali da Ukrajinci neće proći ovu liniju odbrane. Spremali su se više od godinu dana. Učinili su sve da ovo područje bude dobro pripremljeno – rekao je on.

Sada kada je minsko polje probijeno, Rusi su izgubili velik deo svoje prednosti. 

– Postoji velika razlika između prve i druge linije obrane – rekao je Tarnavski.

„Ima li Ukrajina dovoljno ljudstva?“

Analitičari kažu da je probijanje Ukrajine kroz prvu liniju strašne „Surovikinove“ linije odbrane značajno samo po sebi.

Odbrana je nazvana po ruskom generalu Sergeju Surovikinu, koji je naredio stvaranje tri sloja rovova, minskih polja i protivtenkovskih prepreka u obliku zmajevih zuba ispred kontraofanzive.

– Obično kada prođete kroz prvu liniju, svaki sledeći red je lakši – rekao je Tomaš Blusievič, naučni saradnik na Huver institutu. – Ali pitanje je… da li imaju dovoljno ljudstva i da li imaju dovoljno materijala da popune taj proboj odbranom kako bi bili sigurni da Rusi ne krenu u kontranapad?

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare