TORNADA, VISOKI TALASI I ORKANSKI VETROVI Očekuje se jako nevreme u Grčkoj, za Halkidiki izdat najviši stepen upozorenja

Niz lepih i sunčanih dana neće se naglo prekinuti samo u Srbiji, već će do drastične promene vremena doći i u Grčkoj. Od ponedeljka, 4. avgusta, do četvrtka, 7. avgusta, se prema prognozi meteorologa Ivana Ristića, očekuje velika količina kiše, ali i vremenske nepogode i to u severnom delu Grčke, pa tako i na Halkidikiju, delu gde najčešće letuju naši građani. Moguća je čak i pojava tornada.

Uzrok tome je, kako je pojasnio Ristić, jak visinski ciklon u oblasti Jonskog mora i visoka temperatura mora. Uz to, dodatan razlog je i prodor hladnog vazduha za severoistoka.

On je na svom Fejsbuk profilu podelio grafike sa kretanjem olujnih oblaka najavljujući tako vremenske nepogode, a ako je sudeći prema mapama, najugroženija je Egejska obala Grčke. Ristić najavljuje i smirivanje vremena, odnosno prestanak kiše i razvedravanje od petka 8. septembra.

Očekuje se velika količina kiša, visoki talasi, ali i tornada

I prema pisanju grčkog meteorologa Klearkos Marousakisa, mora u Grčkoj su veoma topla i to može dovesti do eksplozivne nestabilnosti koja zauzvrat može da proizvede izuzetno opasno vreme koje može čak da ugrozi i ljudske živote.

Vrlo je verovatno, kako kaže, da će se uočiti pojave kao što su grad, tornada, grmljavine, vetrovi orkanske jačine, visoki talasi…

Ovaj grčki meteorolog najavljuje veliku količinu kiše koja se očekuje da će pasti u većem delu Grčke, ali i veoma jake vetrove, koji će, prema njegovoj prognozi, verovatno dostići čak i nivoe jake oluje!

Za Halkidiki najviši stepen upozorenja

Kako je napisao grčki meteorolog, očekuju velike količine padavina koje mogu dovesti do poplava, te da to treba shvatiti ozbiljno.

– Podaci kažu da loše vreme počne u ponedeljak i sa severa, prvenstveno na kopnu, Jonskom i zapadnom i severnom Egeju. U drugoj fazi, tokom utorka i srede, čini se da će istočni i južni delovi biti uglavnom pogođeni, a da će zapadni – severozapadni Egej biti na najvišem nivou rizika – napisao je on.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare