Pravila oblačenja u beogradskoj gimnaziji komentariše cela Srbija: Jedni se pitaju kome smetaju trenerke i kapuljače, drugi za zabranu veštačkih noktiju i trepavica, a treći zagovaraju OVO

Kodeks oblačenja koji je osvanuo kao plakat pred početak školske godine u Trinaestoj beogradskoj gimnaziji u Beogradu, ne samo da je podelio učenike, đake i roditelje ove škole na Banovom brdu, već i čitavu javnost. Nakon što je ova vest objavljena, komentari se kreću od – „vratite uniforme“ do „kome smetaju trenerke“ i „nije oblačenje problem, zabranite veštačke nokte i trepavice“.

Podsetimo, uprava Trinaeste beogradske gimnazija uvela je pravila oblačenja za novu školsku godinu, a ona glase:

„U školu je zabranjeno dolaziti nepristojno odeven, a to znači: U šortsevima ili bermudama, mini suknjama, helankama, trenerkama, kratkim majicama koje otkrivaju stomak, majicama sa bretelama. Zabranjene su i kapuljače. Učenici koji budu dolazili u školu nepristojno odeveni, biće najpre dva puta opomenuti, a zatim će im biti umanjena ocena iz vladanja“.

Ekipa „Beograda na Blic“ juče je obišla Trinaestu beogradsku gimnaziju i porazgovarala sa đacima. Ono što smo zatekli, to je da je većina bila obučena u farmerke, patike i majice, a ono što većini nije jasno, to je deo koji se tiče kapuljače, je kako kažu: „svi nose dukserice sa kapuljačama“. Druga stvar zbog koje su najčešće negodovali jesu trenerke, odnosno njihova zabrana, ali i situacija sa helankama. Mnoge devojčice su nam se požalile da sada praktično neće imati šta da obuku, dok roditelji poručuju: „Pa već smo im kupili garderobu, zar sad sve ponovo!?“. 

U komentarima na ovu vest na našem sajtu građani su prilično podeljeni.

„Trenerka nije samo za sport! Ne treba preterivati! Zabranite veštačke nokte, jaku šminku“, jedan je od komentara.

„Jedino trenerku ne priznajem. Trenerka je simbol sporta i zašto je ne bi deca nosila. Sede po 5-6 sati u školi, najudobnije je to. Kako nisu zabranili nadograđene nokte, trepavice, šminku i ostale „starleta ukrase“?“, dodaje drugi.

Međutim, drugi kažu da „potpuno podržavaju promene“: „Deca su u školu išla kao da idu na žurku. Mogli su da beže sa časa i da se zamaskiraju u sekundi. Škola je kulturna ustanova, ne sala za trening ili noćni klub“.

Neki su za još drastičnije promene – uvođenje đačke uniforme: „Uniforma – sve škole istu bez razlike! Država da subvencioniše – devojčice suknja ispod kolena ili pantalone, košulja ili majica sa kragnom i blejzer, dečaci isto samo bez suknje. Obuća u skladu“ jedan je od predloga koji je takođe naišao na delimičnu podršku ostalih.

Komentari tako idu od „potpuna glupost“ do „bravo za upravu škole“.

Ono što je činjenica, to je da zapravo pravila oblačenja u školama postoje oduvek i nisu nikakva novina, ali zbog toga što mnogi učenici ne poštuju takozvani dres kod i dolaze u školu kao da su krenuli na trening, utakmicu ili noćni klub, mnoge škole ove godine pripremile su plakate na kojima je istaknuto šta je zabranjeno. 

Direktor: „Učenici dolazili kao da idu na utakmicu ili trening ili u noćni klub“

Prema rečima direktora Bojana Vučkovića, Trinaeste beogradske gimnazije, i prethodnih godina su imali obaveštenja učenicima kako da dolaze odeveni u školu, ali je „sada to objavljeno zvanično, na plakatu“.

Kako je objasnio, povod je bio „što su učenici na nastavu dolazili kao da idu na utakmicu ili trening ili u noćni klub“.

– Ograničili smo se na odevanje jer je bilo upadljivo koliko se pogoršao nivo oblačenja učenika. Većina dolazi u trenerkama, imate osećaj kao da ste u sportskom centru. To nije za školu i kada je toga previše, nekako u toj masi učenika u trenerkama, vi kao da vidite navijače na utakmici, a ne učenike. Trenerka je ipak predviđena da se oblači kada se ide u šetnje, trenira ili odmara kod kuće – rekao je Vučković za “Blic”.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija kaže da pravilnici o oblačenju postoje u svim školama.

Šortsevi, kratke suknje, dekoltirana garderoba… zabranjeni u svim školama

– To nije samo slučaj u Trinaestoj ili Četrnaestoj gimnaziji, tu je Medicinska škola, kao i gimnazija u kojoj ja radim. Ti pravilnici su jednoobrazni, ali postoje određeni kodeksi koji podrazumevaju šta tačno učenici ne smeju da nose. Negde može trenerka, negde ne može, ali su šortsevi, kratke suknje, dekoltirana garderoba… zabranjeni svuda – kaže Markov za “Blic”.

Prema njegovim rečima, pravilnici o oblačenju nemaju nikakvog smisla ako se ne primenjuju adekvatno.

Kući na presvlačenje i neopravdani

– Ključno je da li se to i primenjuje u praksi, odnosno da li će nastavnik kada vidi učenika da je neadekvatno obučen, odlučiti da ga vrati kući na presvlačenje. To znači da će učenik za taj izostanak dobiti neopravdane, odnosno za časove koje je propustilo dok se vratio do kuće da se presvuče i nazad – podvlači Markov.

„Rat“ sa đacima zbog odevanja

Dušan Pavlović, direktor Gimnazije „Svetozar Marković“ u Subotici, kaže za „Blic“ da postoje pravilnici ponašanja, konzumiranja hrane i pića, pa tako i oblačenja, i odeljenske starešine svake godine upoznaju učenike sa tim i od njih traže da se ponašaju pristojno, u skladu sa tim pravilnicima. 

– Po školama se „ratuje“ sa đacima zbog toga, jer ne može da se uđe u šortsu na nastavu. Nije normalno doći tako obučen i od momaka i devojaka se traži pristojnost u oblačenju. To je uobičajena naša pedagoška praksa i nije ništa novo i spektakularno. Običaj u našoj školi je da razredne starešine utiču prvo na decu, da im daju sugestije, ali ako neko nastavi da i dalje dolazi, na primer, u šortsu, pošaljemo ga kući. Kao što ne može da se uđe u zgradu suda tako obučen, ne može ni na nastavu – kaže Dušan Pavlović.

Mali Rusi dolaze u uniformama

Pavlović je oduševljen onim što je video prvog dana u školi. 

– Imamo učenike iz Rusije, nekoliko njih, i devojke i mladići, i svi su došli u uniformama. Devojke su u uniformisanim suknjama, a momci u odelu. Ta deca tačno znaju da je to kultura oblačenja i tamo gde su živeli su tako funkcionisali. Video sam kroz pedagoški rad zaista svašta, bude nekada zaista neprijatno i nije korektno kada se učenik obuče mimo pravila – kaže Dušan Pavlović.

Takođe, napominje da treba uticati na to da se deca što više drže kodeksa oblačenja, ali i da to nije lako.

– Ne uvodimo uniformisanost, ali treba da se zna da majica do pupka i na bretele nije za školu. Mora da postoji pristojnost. Sutra će početi da rade i kako će onda odlaziti na posao, u šortsu? – pita se direktor subotičke Gimnazije. 

Njegovo mišljenje deli i direktor Ekonomske škole „Bosa Miličevuić“ u Subotici Imre Zombori.

– Oduvek je bilo da ne sme da se dolazi u školu u šortsu, u papučama, u majicama u kojima se vidi deo stomaka i drugoj neprikladnoj odeći. Imamo to u našem pravilniku i stalno to objašnjavamo deci. U septembru ćemo imati Savet roditelja i na tom sastanku ćemo raspravljati o tome, videćemo da li ćemo nešto menjati u pravilniku. Do sada smo koristili klasični pravilnik – kaže Imre Zombori. 

U Ekonomskoj školi pojedini smerovi, poput kuvara i konobara, imaju svoje radne uniforme i na praksi su uvek u njima, a ne u svojoj odeći. 

– Imamo i komplet uniformi za turističke tehničare. Oni nose sako i pantalone. Kada pravimo manifestacije ili kada su deca na praksi onda naši učenici nose radne uniforme. Radili smo na tome pre, radićemo i ubuduće. Škola ima oko 20 kompleta, pantalona i sakoa sa grbom škole, dok kuvari i konobari imaju svoje uniforme – kaže Zombori. 

Niš već 6. godinu obezbeđuje uniforme

Gradska opština Medijana u Nišu već šestu godinu zaredom obezbedila je uniforme za đake prvake sa njenog područja. Uniforme će dobiti 1.120 učenika prvog razreda u 10 osnovnih škola na području najveće niške opštine.

Pet škola – „Dr Zoran Đinđić“, „Sveti Sava“, „Car Konstantin“, „Ćele Kula“ i „Dušan Radović“, koja je i domaćin događaja, već prvog školskog dana dobiće uniforme, koje se sastoje od svetloplave majice sa dugim rukavima i fluorescentnog zaštitnog prsluka za bezbedan put od kuće do škole. Na majicama i prslucima su štampani logo opštine i nazivi osnovnih škola.

A kako je izgledao prvi dan nastave u školama širom Srbije, čitajte u našem odvojenom tekstu.

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare