HAOS U IZRAELU: Više od 100 osoba povređeno u sukobu Eritrejaca sa policijom

Najmanje 114 osoba povređeno je danas u Tel Avivu u sukobima između Eritrejaca koji traže azil u Izraelu i policije, saopštila je sanintetska služba Izraela Crvena Davidova zvezda.

Tražioci azila iz Eritreje protestovali su protiv vlade u Asmari i sukobili se sa njenim pristalicama i izraelskom policijom, nakon što su demonstracije postale nasilne.

Među povređenima je 30 policajaca, prenosi Tajms of Izrael.

Osmoro povređenih je u teškom stanju, 13 je zadobilo povrede umerenog stepena, a 93 je lakše povređeno.

U lokalnoj bolnici navode da je najmanje 11 ljudi ranjeno u pucnjavi.

Najmanje tri učesnika protesta ranjena su kada je na njih pucala policija nakon što je, kako je navela, „osetlia da su im životi u opasnosti“.

Izraelski policajci u opremi za razbijanje demonstracija i na konjima pokušali su da potisnu demonstrante, koji su probili barikade i gađali policiju komadima betona i kamenicama, dodaje AP.

Slični protesti izbili su širom sveta u vreme kada Eritreja obeležava 30 godina nezavisnosti i organizuje festivale u dijaspori u Evropi i na severu Afrike.

Eritrejci čine većinu među više od 30.000 Afrikanaca koji traže azil u Izraelu.

Oni tvrde da su pobegli od opasnosti i progona iz zemlje, za koju AP navodi da je poznata kao „Severna Koreja Afrike“ i u kojoj je vojni rok doživotan u uslovima nalik ropstvu.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Nova)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare