PREMIJERKA BRNABIĆ NAJAVILA: Srbija šalje 14 kamiona humanitarne pomoći Ukrajini

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da 14 kamiona humanitarne pomoći kreće odmah iz Srbije ka stanovnicima koji su izgubili domove nakon pucanja brane Nova Kahovka u Ukrajini.

„Danas šaljemo robu i lekove stanovništvu Ukrajine koje je ugroženo i koji su izgubili domove nakon pucanja brane (Nova Kahovka). Ukupno je 14 kamiona humanitarne pomoći koji kreću odmah u Ukrajinu“, rekla je Brnabić.

Brnabić je nakon sastanka sa ambasadorom Ukrajine Volodimirom Tolkačom, šefom delegacije EU Emanuelom Žofreom i ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, izjavila da želi što pre mir na evropskom kontinentu.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je medijima nakon sastanka u Carinskoj ispostavi Novi Beograd da njegova država ceni pomoć koju Beograd pruža.

„Ovo je vreme veoma tragično za moju državu. Hvala svim prijateljima koji nam pomažu u svim poljima posebno u humanitarnoj pomoći. Pomažu nam da pomognemo našim civilima, našem narodu“, rekao je on.

Tolkač je precizirao da je u pitanju pomoć u obliku vode, filtera za vodu ćebadi i lekova za civile.

„Ljudi koji su došli iz Ukrajine u Srbiju primljeni su kao najbliži, jer mi smo ipak na kraju jedna porodica i jedna smo porodica sa Evropskom unijom“, rekao je Tolkač.

Šef delegacije Evropske Unije u Srbiji Emanuele Žofre izjavio je da preko 80 miliona građana Ukrajine trenutno treba hitnu humanitarnu pomoć.

„Svi smo potrebni Ukrajini tokom brutalne agresije Rusije na njenu teritoriju. Srbija je produžila zaštitu ukrajinskih izbeglica koji su se tu doselili. Slanje ovih kamiona pokazuje solidarnost koju je Srbija ima prema Ukrajini“, rekao je on.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Beta)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare