Grčka se bori sa najvećim požarom u istoriji EU: Van kontrole je, pomoć stiže iz svih krajeva kontinenta

Borba sa vatrenom stihijom traje 11 dana

Grčka je suočena s „najvećim dosad zabeleženim požarom na području Evropske unije“, rekao je portparol Evropske komisije ističući da 27 članica EU trenutno mobiliše gotovo polovinu zajedničkih vazdušnih evropskih snaga kako bi joj pomogle.

U pomoć Grčkoj poslato je jedanaest aviona i jedan helikopter iz evropske flote. Vatrena stihija zahvatila je Nacionalni park Dadiju na severoistoku zemlje. Tamo je poslato i 407 vatrogasaca, rekao je portparol EK Balazs Ujvari.

Grčka je u avgustu drugi put ovog leta aktivirala Mehanizam EU za civilnu zaštitu, a EU joj je rasporedila 11 vatrogasnih aviona sistema rescEU iz Hrvatske, Francuske, Nemačke, Španije, Švedske i s Kipra, helikopter Blackhawk iz Češke, 407 vatrogasaca i 62 vozila iz Bugarske, Kipra, Češke, Francuske, Rumunije, Slovačke i Srbije.

Borba sa vatrenom stihijom traje 11 dana

Grčki vatrogasci se već jedanaesti dan bore s požarom koji hara nacionalnim parkom, a poznat je kao stanište brojnih retkih ptica grabljivica. Vatra, koja se proteže frontom od gotovo deset kilometara, „još uvek nije pod kontrolom“, rekao je jedan od vatrogasnih portparola za AFP.

Grčku su ovog leta pogodili brojni požari, a vlasti ih pripisuju klimatskim promenama. EU raspolaže flotom od 24 aviona i četiri helikoptera. Oformile su je države članice za gašenje požara u zemljama Unije i u susednim državama.

Evropska unija radi na stvaranju autonomne vazdušne eskadrile koji sama finansira, a čini je 12 letelica koji će biti u potpunosti operativni do 2030. godine s obzirom na to da su, kako je istakao Ujvari, „požari sve razorniji“.

UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare