„NE TREBA DA NAPADAMO RUSKO TLO“ Zelenski: Ako se sukobi premeste na teritoriju Rusije, OSTAĆEMO BEZ POMOĆI VELIKIH SILA

Saveznici ne bi podržali Ukrajinu, ukoliko bi Kijev premestio sukobe na teritoriju Rusije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao u nedelju da bi to bio veliki rizik i da bi Ukrajina u tom slučaju ostala sama, odgovarajući na pitanje ukrajinskih državnih medija da li je vreme za prelazak sukoba na rusku teritoriju.

Zelenski je istakao da Ukrajina ne bi mogla da se suprotstavi Rusiji bez pomoći međunarodnih partnera, preneo je Si-En-En (CNN).

Ukrajinski predsednik rekao je da veruje da je moguće političkim sredstvima postići da se Krim demilitarizacije od ruskih snaga.

Prema rečima Zelenskog, Ukrajina pokušava da unapredi svoje odnose sa državama koje su obe podržavale Ukrajinu od samog početka invazije u punom obimu, kao i sa onima na „istorijskoj udaljenosti“, napominjući da je za ovu drugu grupu ulazak na rusku teritoriju „bolno pitanje.“

– U našem svetu postoje velike države, veoma velike države, za koje postoji samo jedna tačka zbog koje nisu na strani Rusije – to je teritorijalni integritet države. Ako namerno usmerim svoje trupe i odlučim da odem na rusku teritoriju, biću siguran da ova država neće biti sa mnom. I onda morate da razmislite šta je sada važnije za narod i Ukrajinu. – rekao je Zelenski u intervjuu za Pravda.ua.

Prijavljeni su brojni napadi na ruskom tlu, od kojih ruske vlasti tvrde da ih je izvela Ukrajina.

Ukrajina nije priznala napade.

Ranije 27. avgusta, guverner ruske Kurske oblasti izjavio je da je ukrajinski dron uleteo u zgradu u gradu Kursku. Ukrajina još nije komentarisala optužbe.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare