BELIVUK I MILKOVIĆ SUTRA PONOVO U SPECIJALNOM SUDU: Žrtva silovanja i porodice ubijenih počinju svedočenja NOVI ADVOKATI U SUDNICI

Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostali optuženi za sedam brutalnih ubistava, trgovinu drogom i oružjem, otmice i silovanje, sutra bi ponovo trebali da sednu na optuženičku klupu Specijalnog suda u Beogradu. 

Podsetimo, poslednje suđenje održano je 28. juna a dva termina u julu otkazana su pošto su toga dana Belivuk, Nemanja Đurić i Nebojša Janković otkazali punomoćja svojih advokatima. U međuvremenu,Viši sud u Beogradu postavio im je advokate po službenoj dužnosti i njihovi novi branioci sutra bi prvi put trebalo da se pojave u sudnici. 

– U međuvremenu, novi advokati trebalo je da se upoznaju sa dokazima iz spisa premeta i da budu spremni da učestvuju u nastavku suđenja, na kom bi trebalo da počnu da svedoče oštećeni, odnosno jedan mladić koji je prema optužnici silovan u prostorijama na stadionu Partizana, kao i roditelji i supruge ubijenih – kaže za Kurir sagovornik upoznat sa predmetom i dodaje da je i pored toga što su novi branioci brzo postavljeni, već sredinom jula, nastavak sutrašnjeg suđenja neizvestan.

– Uvek postoji mogućnost da postavljeni advokati zatraže dodatni rok za pripremu, s obzirom da predmet ima više od 10.000 stranica. Osim toga, pitanje je i da li će se optuženi zaustaviti na ovom odlaganju, ili će izneti neki novi zahtev da se suđenje ponovo ne održi – objašnjava sagovornik Kurira.

Podsetimo, suđenje klanu prekinuto je krajem juna kada se za reč prvi javio Belivuk i saopštio sudskom veću da otkazuje punomoćje svojim advokatima.

– Otkazaću punomoćje svim svojim braniocima. Hajde da vidimo šta će sada da se desi. Da li ćemo da čekamo ili da mi date advokata po službenoj dužnosti pa da pomerimo suđenje videćemo, ali ja ne odustajem od svojih zahteva – rekao je Belivuk tada za sudskom govornicom.

Inače, njegovi zahtevi odnosili su se na to da svedoci-saradnici Bojan Hrvatin, Srđan Lalić i Nikola Spasojević nisu govorili istinu i da zbog toga taj status treba da im bude oduzet. 

Na pitanje sudije da li odmah može da izabere novog branioca, Belivuk je rekao da nije otkazao advokate, jer ne rade svoj posao ili su nešto pogrešili, već da je to njegov „izraz bunta“.

– Zbog težine krivičnih dela za koja im se sudi, odbrana je obavezna. Iz tog razloga, od trenutka kada su otkazali izabrane branioce suđenje nije moglo da se drži i odmah je prekinuto. Sud je bio u obavezi, koju je i ispunio, da im sa spiska advokata postavi branioce koji su sledeći na redu za službenu odbranu – objašnjava sagovornik Kurira.

Prema njegovim rečima, trojica optuženih u svakom trenutku mogu ponovo da angažuju branioce po svom izboru.

– Imali smo već slučaj, kako u ovom tako i u drugim predmetima, da okrivljeni koji otkažu punomoćja braniocima kasnije ih vrate u predmet, tako da videćemo šta će se dešavati u nastavku- objasnio je naš sagovornik.

Interesantno je međutim, da će advokati Dragan Malović i Nikola Jerković, kojima je Belivuk otkazao punomoćje ostati u predmetu, jer brane i druge optužene.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare