DIPLOMATSKA POBEDA! Srbiji signal od EU da nastavi da vodi svoju politiku! Potvrda iz Grčke i Ukrajine da neće priznati Kosovo!

Srbija je u Atini dobila dve važne potvrde svog suvereniteta, čime su otklonjene sve sumnje da se menja klima u vezi s novim priznanjima kosovske nezavisnosti na tlu Evrope. Uz to, principijelan stav Beograda o neuvođenju sankcija Rusiji naišao je na uvažavanje učesnika skupa, te je iz završne deklaracije izostao poziv državama da kaznenim merama osude Moskvu. Srbija ima dosta razloga da bude zadovoljna porukama sa sastanka u Grčkoj, jer je ojačala svoju poziciju za buduće aktivnosti i dobila signale da može da nastavi svoju izbalansiranu i principijelnu politiku čija je osnova međunarodno pravo, ocenjuju sagovornici Kurira.

Stabilniji i jači

Bivši ambasador Milovan Božinović kaže za Kurir da je Srbija u Atini ostvarila diplomatski uspeh na temama koje su njene neuralgične tačke.

– Iz Atine odlazimo stabilniji za buduće poteze. Dobili smo potvrdu suvereniteta i iz EU i iz Ukrajine. Činjenica da Ukrajina, koja je najveća tema svetske politike, neće menjati stav o Kosovu je u svakom pogledu pobeda Srbije. Grčka je takođe potvrdila da ostaje pri stavu da ne prizna Kosovo, a u završnoj deklaraciji nije bilo poziva na uvođenje sankcija Rusiji. Naša muka jeste bila tema, ali smo dobili signale da možemo da nastavimo svoju politiku na premisama koje su odranije definisane. Naša pozicija ne samo da nije dovedena u pitanje već je posle ovih atinskih susreta i ojačana, iako je uoči skupa bilo indicija da može da bude i drugačije. Dobili smo poruku da EU želi da sačuva ovakvu Srbiju – smatra sagovornik Kurira.

Otklonjene sumnje

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenjuje za Kurir da je sastanak Vučića sa Zelenskim izuzetno važan, a posebno poruke koje su oba predsednika uputila nakon sastanka.

– Iz Atine odlazimo stabilniji za buduće poteze. Dobili smo potvrdu suvereniteta i iz EU i iz Ukrajine. Činjenica da Ukrajina, koja je najveća tema svetske politike, neće menjati stav o Kosovu je u svakom pogledu pobeda Srbije. Grčka je takođe potvrdila da ostaje pri stavu da ne prizna Kosovo, a u završnoj deklaraciji nije bilo poziva na uvođenje sankcija Rusiji. Naša muka jeste bila tema, ali smo dobili signale da možemo da nastavimo svoju politiku na premisama koje su odranije definisane. Naša pozicija ne samo da nije dovedena u pitanje već je posle ovih atinskih susreta i ojačana, iako je uoči skupa bilo indicija da može da bude i drugačije. Dobili smo poruku da EU želi da sačuva ovakvu Srbiju – smatra naš sagovornik.

Otklonjene sumnje

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ocenjuje za Kurir da je sastanak Vučića sa Zelenskim izuzetno važan, a posebno poruke koje su oba predsednika uputila nakon sastanka.

Branko Radun

Kijev bi pucao sebi u nogu

Politički analitičar Branko Radun naglasio je da Srbija ne želi da uvede sankcije zbog svog nacionalnog interesa.

– Kada bi se to desilo, za Moskvu bi to bila samo politička poruka, dok bi za Beograd to bio ekonomski udarac a to bi uticalo i na odnose s Kinom. Srbija vodi neutralnu, nesvrstanu politiku u odnosu na rat u Ukrajini. Ne uvodimo sankcije Rusiji, ali priznajemo teritorijalni integritet Kijeva – izjavio je on za RTS. Iako se u određenim krugovima u ukrajinskom parlamentu može čuti inicijativa da se prizna vlast u Prištini, Radun napominje da bi time Kijev pucao sebi u nogu – Moskva bi dobila legitimitet da se od Ukrajine traži da prizna njeno teritorijalno pravo na Krim.

Milovan Drecun

Region se uvlači u priču protiv Rusije

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenio je da je sastanak u Atini sastavni deo veoma jakog geopolitičkog sukoba na relaciji Rusija i Zapad, ali i šire od toga.

– Mislim da su dve teme bile dominantne. Jedna je da se strašno osudi agresija Rusije i da se pokuša da Srbija prihvati deklaraciju kojom bi pozvala na uvođenje sankcija. Izostavljanje Mađarske na sastanku pokazuje da je organizatorima jasno da Mađarska ne bi prihvatila bilo koju priču koja je uperena protiv Ruske Federacije. Mađarska, iako je priznala lažnu državu Kosovo, sada pruža snažnu podršku Srbiji u nastojanjima da se problem reši na miran način postizanjem nekog dogovora. Nemam dilemu vezano za prisustvo Zelenskog, ključan cilj je bio da se ceo Zapadni Balkan uveže u priču protiv Rusije – ocenio je Drecun za Kurir TV.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare