“Sultan“ stiže u Moskvu? Od ključne važnosti susret sa Putinom, Turska iznela snažan stav: Nije zdrav plan koji isključuje Rusiju!

Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putinai njegovog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana mogao bi da se održi u Rusiji i od ključne je važnosti za postizanje sporazuma, objavila je turska televizija NTV, pozivajući se na izvore u Predsedništvu Turske.

– Nastavljaju se pokušaji predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da se treći put produži Sporazum o koridoru žitarica. Predstojeća poseta Erdogana Rusiji je od ključne važnosti za postizanje sporazuma o žitu – rekao je zvaničnik.

Turska nastavlja posredničku ulogu u ratu između Ukrajine i Rusije, a glavni savetnik predsednika Akif Čagataj Kilić posetiće Ukrajinu.

Očekuje se da će i ministar spoljnih poslova Hakan Fidan posetiti Ukrajinu i Rusiju, dok bi Erdogan trebalo da se sastane sa Putinom u Rusiji, citira turski TV kanal izvor iz Predsedništva. 

Prema informacijama koje je NTV dobila u Predsedništvu, Erdoganova poseta biće najkritičniji korak za nastavak sporazuma o žitnom koridoru.

– Posle povlačenja Rusije iz Sporazuma o žitu napravljen je ozbiljan napredak po tom pitanju – naveo je izvor.

On je dodao da je Erdogan uveren da se može „naći tačka dogovora“, kao i da je Sporazum o žitu prioritet Turske.

– Pošto je Rusija suspendovala sporazum, Ukrajina je imala različite pokušaje na alternativnim pravcima. Dok se transport žita iz rumunske luke Konstanca smatra prvom od tih inicijativa, plan koji isključuje Rusiju nije zdrav – ističu u Predsedništvu.     

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je u ponedeljak da će njegova zemlja u narednom periodu uložiti dodatne napore kako bi došlo do obnavljanja sporazuma o žitu.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare