NOVA ŠKOLA DEČAKA UBICE IMA VAŽAN ZAHTEV: Neće moći da nastavi školovanje dok ne dobiju ovaj podatak

Specijalna škola „Dr Dragan Hercog“, u koju je prebačen dečak ubica iz OŠ „Vladislav Ribnikar“, uputila je klinici gde je dečak smešten posle masovnog ubistva 3. maja, zahtev za procenu u vezi sa nastavkom njegovog školovanja.

Pre procene stručnjaka klinike, koja mora imati i odgovore o bezbednosti celog procesa, dečak ubica neće nastaviti školovanje.

Dečak ubica više nije učenik Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u kojoj je ubio devetoro vršnjaka i školskog čuvara. On je praktično iz nje isključen i automatski prebačen u specijalnu školu koja realizuje zakonom obaveznu nastavu osnovnog obrazovanja za decu koja su na bolničkom lečenju ili nisu u mogućnosti da pohađaju redovnu nastavu.

Osnovno obrazovanje je obavezno za sve, pa i za dečaka ubicu

Tako je nezapamćena tragedija sa dolaskom 1. septembra suočila Srbiju sa još jednom stavkom bolne realnosti. Deca koju je ubio dečak ubica nikad više neće sesti u školske klupe, a on, koji je počinio monstruozno masovno ubistvo, po sili zakona mora da nastavi školovanje.

To je užasna stvarnost za koju za javnost Srbije nije olakšanje ni činjenica da dečak ubica neće nastaviti školovanje tamo gde žele on ili njegovi roditelji, već u ustanovi zatvorenog tipa. Prema zakonu o obrazovanju, koji ne poznaje ovako jezive zločine, osnovno obrazovanje je obavezno za sve, pa i za – dečaka ubicu, ma kakav stav o tome imali država, ministri i svako od nas.

Neće biti puštan na slobodu

Prema saznanjima, dečak ubica je i dalje na stručnoj opservaciji i prema svim dosadašnjim rezultatima njegovog psihičkog i mentalnog stanja i sklopa neće biti pušten na slobodu. Sada je otvoreno pitanje kada će početi nastava dečaka ubice i kako će izgledati. To prvenstveno zavisi od procene stručnjaka klinike u kojoj je on hospitalizovan. Klinika treba da pruži odgovore i na pitanje kako će nastavak školovanja uticati na njega. Niko ne isključuje ni da bi nastavak školovanja mogao loše da utiče na dečaka ubicu i pogorša njegovo psihičko stanje.

Pratiće nastavu najverovatnije iz knjiga, a ne onlajn

Od izveštaja klinike, ukoliko dečak ubica može da nastavi školovanje, zavisiće i po kom modelu bi mogao prati nastavu. Kako se saznaje, na to će od presudnog značaja imati procena bezbednosti svih uključenih u proces. Dečak ubica može da prati nastavu osmog razreda onlajn ili iz knjiga. Onlajn praćenje nastave podrazumeva da mu nijedan drugi sadržaj neće biti dostupan.

Kako sada stvari stoje, najizglednije je da će dečak ubica dobiti knjige iz kojih će učiti i da neće imati onlajn nastavu. Polaganje predmeta će, po svemu sudeći, biti onlajn, a ne uz direktno prisustvo nastavnika.

Hladno pismo majke dečaka ubice

Početkom avgusta, majka dečaka ubice obratila se institucijama sa zahtevom da se reši pitanje daljeg školovanja njeno dvoje dece. U pismu, majka dečaka ubice ne pominje tragediju u „Ribnikaru“ nijednom jedinom rečju, već se obraća za pomoć navodeći da je situacija u kojoj je njena porodica složena.

U vrlo šturom pismu bez ijedne emocije, majka dečaka koji je usmrtio devetoro đaka i radnika obezbeđenja navodi da je pitanje obaveznog osnovnog obrazovanja njene dece „otvoreno“. Ona konstatuje da mlađa ćerka, koja je kao i brat pohađala istu školu, ne može da nastavi školovanje u Ribnikaru, a da je sin na klinici. Prema saznanjima, majka dečaka ubice do poslednjeg trenutka smatrala je da postoji osnov da dečak i nadalje bude đak Ribnikara.

Na rešavanju svih pitanja nezapamćene tragedije za porodice nastradale i ranjene dece, ostale đake škole i Srbiju radi tim Vlade Srbije u kom su angažovana sva nadležna ministarstva i institucije. Praktično od MUP, preko ministarstava prosvete i pravde, do psihijatara i psihologa.

Kakva je OŠ „Dr Dragan Hercog“

Osnovna škola „Dr Dragan Hercog“ nije klasična škola sa učionicama prepunim dečije graje u dve smene, salom za fizičko ili dvorištem za igru tokom velikih odmora. Štaviše, ona nema svoju zgradu, već samo kolektiv od oko 80 nastavnika koji rade s osnovcima pacijentima koji ne mogu da nastave redovno osnovno obrazovanje. Nastavno osoblje OŠ „Dr Dragan Hercog“ je, na primer, i pre korone radilo na daljinu s đacima koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da sede u kolektivu.

– To radimo sa decom koja su se lečila, pa su puštena kući, ali je njihov imuni sistem i dalje slab pa ne smeju da idu u kolektiv. S njima se nastava odvija putem interneta. Imamo programe i kabinet sa elektronskom tablom, kamerama, zvučnicima. Imamo dva takva odeljenja – kazao je svojevremeno direktor škole Zoran Aleksić.

Iz OŠ „Dr Dragan Hercog“ se nisu oglašavali povodom školovanja dečaka ubice koji je, ipak, potpuno drugačiji slučaj od onih s kojima su se dosad susretali u svakodnevnom radu u bolnicama širom Srbije.

Ministarka potvrdila: Dečak ubica više nije đak „Ribnikara“

Da podsetimo, nastavničko veće Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ juče je okončalo disciplinski postupak protiv dečaka ubice i to je poslednja mera koju, u skladu sa zakonom, ova škola ima. Maloletnik praktično više nije đak „Ribnikara“, a nastavak njegovog školovanja će da se odvija kroz školu “Dr Dragan Hercog” koja je specijalizovana za nastavu u bolničkim uslovima lečenja.

Dečak ubica koji je 3. maja ubio devetoro đaka i radnika obezbeđenja do tog trenutka ostvario je dve trećine časova i po sili zakona ima uslove za završetak sedmog razreda. Ova realnost propisana je zakonom jer je osnovno obrazovanje obavezno.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potvrdila je juče da će sve ostale aktivnosti u vezi sa osnovnim obrazovanjem dečaka ubice, a koje je zakonom obavezno, biti u nadležnosti OŠ „Dr Dragan Hercog“.

UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare