PREMIJER LIGA Mitrović zakucan za klupu!

Tradicionalni termin od 16:00 i Premijer liga subotom – prvi put u novoj sezoni! Igraju se četiri utakmice na Ostrvu, a vi pratite uživo na Sportalu sva dešavanja sa mečeva Premijer lige.

Uoči mečeva – najava sezone

Počinje! Sve što treba da znate o novoj sezoni Premijer lige: Staza šampiona i pratilaca, ekipe iz prikrajka i viđeni putnici u Čempionšip

Spremite se! Došao je i taj dan, počinje nova sezona najkvalitetnijeg fudbalskog takmičenja – Premijer lige.

Posle dva i po meseca pauze, lopta će se ponovo zakotrljati po terenima elitnog engleskog takmičenja. 

Čast da na svom stadionu otvori program ima povratnik u društvu najboljih Barnli. A protivnik nije mogao da bude bolji (ili gori, kako se uzme). Na Turf mur stiže branilac titule Mančester siti. Spektakl je zagarantovan.

Mnogo je pitanja pred start nove sezone, a tačnih odgovora nema. Barem ne u ovom momentu. Ipak, neke stvari se mogu naslutiti – koga ćemo gledati u borbi za vrh, ko vreba iz prikrajka, a kome se smeši grčevita borba za opstanak.

Staza šampiona

Mančester siti juri četvrtu uzastopnu titulu, šestu u poslednjih sedam godina. Po svemu sudeći, kao i prošle sezone, ponovo će mu najveći konkurent biti Arsenal.

Dva tima su u meču Komjuniti šilda napravila sjajnu uvertiru za Premijer ligu. Vodio je Siti do duboke nadoknade. Preko 100 minuta se igralo na Vembliju, da bi Tobdžije u 101. ni iz čega poravnale, izborile jedanaesterce i tamo uspele da dođu do prvog trofeja u sezoni.

Poput borbe na kultnom stadionu, trebalo bi da izgleda i ona za titulu. Tim Mikela Artete je prošle sezone posustao u finišu, pošto je veći deo prvenstva bio na vrhu. Sada se vraća još jači, sa pojačanjima u koja je uložio 231.600.000 evra (Deklan Rajs, Kai Haverc i Jurijen Timber).

Posebno se izdvaja transfer Rajsa iz Vest Hema, najveći ovog leta sa 116.600.000 evra. Postao je 24-godišnji vezista najskuplji Englez ikada, a Arteta je konačno dobio ono što je želeo u veznom redu.

Adekvatan odgovor na aktivnosti najvećeg rivala imao je i Siti. Pep Gvardiola u „post-tripleta“ sezonu ulazi ojačan dvojicom hrvata – Mateom Kovačićem (došao iz Čelsija za 29.100.000) i Joškom Gvardiolom, novim najskupljim defanzivcem svih vremena, plaćenim Lajcpigu 90.000.000 evra.

Siti će biti onaj stari siti, počevši od Barnlija, pa nadalje. Verovatno i bolji, ukoliko je to moguće. A to znači samo jedno, branilac titule je ponovo najveći favorit za šampionski naslov. Za nijansu (ili možda dve?) veći od Arsenala.

Staza pratilaca

Ipak, ako nas je neka igra naučila da na kraju ne pobeđuju uvek favoriti onda je to fudbal. Na tu kartu igraju glavni pratioci Građana i Tobdžija – Liverpul i Mančester junajted.

Jirgen Klop je rekonstruisao „rak-ranu“ ekipe iz prošle sezone – vezni red. Otišli su Džejms Milner, Fabinjo, Aleks Okslejd-Čemberlin i Nabi Keita, a došli Aleksis Mekalister (42.000.000 iz Brajtona) i Dominik Soboslai (70.000.000 iz Lajpciga). 
Činilo se da je to sve, ali su Redsi najveću „bombu“ čuvali za kraj. Tačnije, za pred sami početak sezone. Moizes Kaisedo stiže na Enfild iz Brajtona za 127.000.000 evra i probija sve rekorde u Premijer ligi. Sa sjajnim Ekvadorcem, Klop zatvara sve rupe, koje su bile vidljive tokom pripremnih utakmica, a Liverpul se pretvara u ozbiljnog kandidata za titulu.

Visoka pozicija se predviđa i Mančester junajtedu. Đavoli su nešto sporije počeli prelazni rok – u startu su doveli samo Mejsona Maunta iz Čelsija za 64.000.000 evra, ali su onda ubrzali i rešili dva goruća problema: mesto golmana i napadača.

Andre Onana je angažovan kao naslednik Davida de Hee za 52.500.000 evra iz Intera, dok je Rasmus Hojlund novi predvodnik napada. Za Danca je Atalanti plaćeno 84.000.000 evra. 

Bezmalo 200.000.000 evra datih na novajlije daju Đavolima nadu da mogu vratiti titulu na Old Traford. Naruku im ide i što je menadžer Erik ten Hag za godinu iskusniji u Premijer ligi, utisak je da je uspešno prošao proces prilagođavanja, pa se ono pravo od tek očekuje. Možda već u ovoj sezoni.

Klubovi iz prikrajka

Ako se Sitiju, Arsenalu, Liverpuli i Junajtedu daju najveće šanse da budu u Top 4, onda su odmah iza njih ČelsiTotenhem i Njukasl.

Plavi kreću sa novim menadžerima Maurisijom Poketinom. Argentinac ima iskustva iz Premijer lige, sa velikim uspehom je vodio Totenhem, ali ga sada čeka potpuno rekonstruisan tim na Stamford Bridžu.

Dvocifreni broj igrača je otišao iz Londona, brojni nosioci poput Kaija Haverca, Mejsona Maunta, Matea Kovačića i Kalidua Kulibalija, a došli su Kristofer Nkunku, Nikolas Džekson, Aksel Disasi, Lesli Ugočukvu, golman Robert Sančes i mladi Anđelo. 

Ukupno 207.000.000 evra je Čelsi dao na pojačanja, ali će u sezonu ući bez Nkunkua, koji je doživeo povredu kolena i biće van terena duže vreme.

Poput Čelsija, i Totenhem u sezonu ulazi sa novim menadžerom. Ange Posetkoglu je preuzeo Sparse posle titule sa Seltikom u Škotskoj, a kakve šanse za uspeh ima na klupi Sparsa zavisi od jednog čoveka – Harija Kejna.

Najbolji igrač ekipe je viđen u Bajernu, pa mu je transfer stopiran praktično pred poletanje za Minhen. Sve preti da se pretvori u sapunicu sa nepoznatim krajem. 

Jer, pojačanja u vidu Džejmsa Medisona, Mikija van de Vena, Pedra Pora, Manora Solomona, Aleha Velisa i golmana Giljelma Vikarija ne predstavljaju garanciju da Totenhem može da pobeđuje u kontinuitetu, iako se na njih izdvojilo čak 193.600.000 evra.

Ipak, možda to i žele u severnom Londonu, da ih u startu otpišu za visok plasman, pa da iz prikrajka zadaju udarac.

Veliku šestorku svi očekuju u gornjem delu tabele. Ipak, daleko od toga da nema ko da pomrsi račune. Prvi u tom redu je Njukasl.

Svrake su prošle sezone oduševile sve. Izborile su četvrto mesto i Ligu šampiona, dokazavši da mogu da se nadmeću sa najvećima.

Edi Hau je sačuvao ceo tim, na čelu sa Kalumom Vilsonom, Nikom Poupom, Brunom Gimaraesom, Svenom Botmanom i ostalima, a veliki “upgrade” dobio je u vidu Sandra Tonalija, Harvija Barnsa, Tina Livramenta i Jankube Mintea.

Doskorašnji vezista Milana plaćen je 64.000.000 evra i trebalo bi da da značajan doprinos od prvog meča. Ista su očekivanja i od Barnsa, koji je došao iz Lestera za 44.000.000 evra, ali i Livramenta. Ovaj desni bek je angažovan za ne malih 37.200.000 evra iz Sautemptona. Minte (18) predstavlja zalog za budućnost.

Njukasl u novoj sezoni čeka učešće u Ligi šampiona, pa da vidimo kako će se snaći u ritmu sreda-subota…

Svrake su na ispitu. Mogu i ponovo da se nađu u Top 4 ili je prošla sezona, ipak, samo izolovani slučaj?

Između „velike šestorke“ i Njukasla i onih koji će se boriti za opstanak stoje klubovi koji tradicionalno završavaju oko sredine tabele, a tu su i Brajton, Aston Vila, Fulam, Vest Hem, Kristal Palas…

Kada njih izuzmemo, zbog kvaliteta ne bi trebalo da strepe za opstanak, onda su u donjem domu viđeni Barnli, Notingem, Bornmut, Šefild Junajted, Vulverhempton i Luton.

Potonja tri se svrstavaju među najveće favorite za ispadanje u Čempionšip.

Vulvsi su tik pred sezonu promenili menadžera. Umesto Đulena Lopetegija, koji je otišao nezadovoljan kvalitetom tima, stigao je Geri O’Nil. Englez je prošle sezone uspeo da sačuva Bonrmut u eliti, pa ga sada čeka isti zadatak, samo još teži.

Šefild se vratio u Premijer ligu, ali aktivnost na tržištu ne daje mnogo povoda Oštricama da veruju u duži ostanak među najboljima. Slična je priča i sa Lutonom.

Biće zanimljivo videti i preporođeni Barnli. Klaretsi su odustali od svog identiteta, ekipe koja igra na „nulu“, i pod Vensanom Kompanijem postali napadačka mašina. Ali to je bilo u Čempionšipu. Premijer liga je druga pesma.

Notingem i Bornmut su se spasli prošle sezone, ali ih sada čeka novo dokazivanje i mukotrpan rad iz nedelje u nedelju.

Neka igre počnu!

UDARNA VEST.rs (Blic sportal.rs)





Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare