UZBUNA U AMERICI ZBOG ZAJEDNIČKE PATROLE RUSKE I KINESKE MORNARICE: Ovoliko ratnih brodova nikada nije prišlo obali SAD (VIDEO)

Ruske i kineske pomorske snage zajednički su patrolirale u vodama blizu Aljaske.

Američki vojni stručnjaci kažu za Vol strit džurnal da je to bila najveća flota stranih ratnih brodova koja se toliko približila američkoj obali. Zvaničnici tvrde da se čak 11 ruskih i kineskih brodova približilo Aleutskim ostrvima.

Kineske i ruske brodove sve vreme su pratili američki razarači i avioni.

– To je prvi put u istoriji da ruski i kineski vojni brodovi patroliraju toliko blizu obale SAD. S obzirom na rat u Ukrajini i napetosti oko Tajvana taj potez je vrlo provokativan – rekao je za Vol strit džurnal penzionisani mornarički kapetan Brent Sadler.

Portparol Severne komande američke vojske potvrdio je da su Rusija i Kina izvele zajedničku pomorsku patrolu u vodama blizu Aljaske, ali nije precizirao broj brodova ni njihovu tačnu lokaciju.

– Vazduhoplovne i pomorske snage pod našom komandom sprovodile su operacije kako bi osigurale odbranu SAD i Kanade. Patrola je ostala u međunarodnim vodama i nije se smatrala pretnjom – navodi se u saopštenju američke vojske.

Ruska i kineska ambasada Vašingtonu nisu odgovorile na zahtev Vol Strit Džurnala za komentar.

U tekstu se naglašava da su američke snage prošli put kad je sedam ruskih i kineskih brodova plovilo blizu Aleuta u pratnju poslale samo jedan brod Obalske straže. Sada su ruski i kineski brodovi stalno bili pod prismotrom četiri američkih razarača.

Takav, kako kaže, mlak odgovor SAD žestoko je kritikovao republikanski senator iz Aljaske Dan Sulivan.

Intenzivniju saradnju kineske i ruske ratne mornarice američki zvaničnici objašnjavaju kao suprostavljanje Pekinga i Moskve savezništvu SAD s Japanom i Južnom Korejom i drugim regionalnim partnerima. Ruski ratni brodovi i kineska istraživačka plovila već su ranije primećeni u arktičkoj regiji.

– Primetili smo da se zajedničke ruske i kineske vežbe intenziviraju. Vidim da njihova saradnja postaje snažnija. To je zabrinjavajuće i to je opasno – kaže admiral Džon Akvilino koji je načelnik američke Indo-pacifičke komande koja je odgovorna za vojne operacije u azijskom dijelu Pacifika.

Dok najnovija odbrambena strategija Pentagona navodi Kinu kao glavnu dugoročnu pretnju SAD, američki zvaničnici pomno prate povećanu saradnju između Pekinga i Moskve.

Kina je nakon invazije na Ukrajinu postala najvažniji ruski trgovinski partner, a nedavni izveštaj američke obaveštajne službe otkriva da je upravo Kina snabdela Moskvu sa kritičnom tehnologijom koja se može koristiti u civilne, ali i u vojne svrhe.

UDARNA VEST.rs(Kuri.rs/Jutarnji/WSJ/Foto:Ilustracija)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare