PROGLAŠENO VANREDNO STANJE ZBOG NEVREMENA: Usled obilnih padavina angažovano preko 1.500 vatrogasaca! 

Vatrogasci su angažovani na ispumpavanju vode iz objekata, punjenje vreća sa peskom, izgradnji nasipa i uklanjanju stabala i grana sa kolovoza.

Vanredne mere odbrane od poplava proglašene su danas u Hrvatskoj na Savi, a na snazi su i na Dravi i Muri, saopštila je civilna zaštita te zemlje.

Kako se navodi u saopštenju, u 12.00 sati uvedeno je vanredno stanje odbrane od poplava u vezi sa porastom vodostaja na 923 centimetra na merodavnom vodomeru Rugvica s tendencijom daljeg porasta.

Vanredno stanje je na snazi i za područje vezano za Muru i Mursko Središće, gde je zabeležen rekordan vodostaj, a vanredne mere važe za područja: Drava – Botovo, OK Lonja-Strug – Ustava Prevlaka, Sava – Rugvica, Ustava Prevlaka i Dubrovčak, prenose agencije.

Mura je poplavila kuće u Murskom Središću, hrvatskoj opštini na granici sa Slovenijom, a vodeni talas ide prema Sisku i Petrinji.

Reka Drava je u Varaždinu poplavila izletište, a iz Gradske uprave su upozorili građane da izbegavaju Dravsku šumu gde je palo nekoliko stabala.

Stotinak vatrogasaca jutros je postavljalo zečje nasipe kod Samobora.

Na uklanjanju posledica nevremena koje su u Hrvatskoj izazvale obilne padavine do sada je angažovano 1.505 vatrogasaca, koji su imali skoro 400 intervencija.

Vatrogasci su angažovani na ispumpavanju vode iz objekata, punjenje vreća sa peskom, izgradnji nasipa i uklanjanju stabala i grana sa kolovoza.

Stanovnici Brdovca smešteni su u društveni i vatrogasni dom, vodostaj opada u opštini Brdovec, a za stanovnike čije su kuće i okućnice poplavljene osiguran je smeštaj u društvenom i vatrogasnom domu u Drenju Brdovečkom.

Tamo su iz Logističkog centra Uprave Civilne zaštite osigurani i dostavljeni mobilni kreveti, jastuci i ćebad.

Prema hidrološkom izveštaju Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), tokom dana nestabilno vreme zadržava se nad slivovima Drave, Mure i Save u Hrvatskoj i uzvodno od Hrvatske, što može rezultirati novim obilnijim padavinama koje mogu uticati na povećanje protoka i vodostaja.

Današnja prognoza ukazuje na moguće obilnije padavine na području Jadrana, Gorskog kotara i Like koje mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Značajnije opadanje vodostaja reke Save u Zagrebu očekuje se danas u poslepodnevnim časovima, preneo je Sputnjik.

UDARNA VEST.rs (Republika.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare