NOVO NEVREME U SLOVENIJI Jak pljusak sa olujnim vetrom, pada i grad, popustio deo nasipa 

Novo jače nevreme zahvatilo je Sloveniju, kreće se prema jugoistoku te zemlje a trenutno je iznad Ljubljanskog barja, južno od glavnog grada.

Najgore je u Zgornjosavinjskoj i Mežiškoj kotlini, gde je naređena preventivna evakuacija uz sliv Meže, a popustio je i deo vodenog nasipa na Muri kod Donje Bistrice.

U mestu Breginje pao je grad.

Kontakt sa svetom počeli su da uspostavljaju u Zadrečkoj kotlini, gde su poplave uništile nekoliko kuća, mnoge su i dalje bez struje i vode. 

Povećan je rizik od klizišta zbog velike vlažnosti zemljišta.

Oko 14 časova formirana je jača olujna ćelija na području Polhograjskog brda, koja se pomera ka jugoistoku, a trenutno se nalazi iznad Ljubljanskog barja. 

Tokom nevremena javljaju se jači pljuskovi, mogući su jači udari vetra i grad, tvitovala je Agencija za životnu sredinu.

„Novo jače nevreme zahvatilo je Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja sa jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vetra i grad idu prema jugoistoku“, piše ARSO.

Iz Saobraćajno-informativnog centra za državne puteve naveli su da se zbog jakog nevremena i grada vozačima ne preporučuje da voze na relaciji Brezovica – Vrhnika.

Prema radarskim snimcima, dolazi nova oluja iz pravca Bovšeka, koja se kreće ka jugoistoku.

Grad je pao u mestu Cerkno.

Slovenija je zabeležila četiri smrtna slučaja usled nevremena koje je zahvatilo veći deo zemlje, od kojih su dva državljanina Holandije, Slovenac koji je stradao na području Kamnika i nepoznati muškarac, čije je telo izvučeno na obali Save, na nekoliko stotina metara od kuće.

Premijer Slovenije, Robert Golob, izjavio je da se „Slovenija suočila sa najgorom prirodnom katastrofom u novijoj istoriji“ pri čemu je šteta koja je naneta „verovatno veća od pola milijarde evra“.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare