„Što se stidiš, devojčice, hajde digni ruke“: Potresna ispovest žene koju je seksualno uznemiravao šef

Direktor i osnivač jedne firme u Rumi T. P. (79) pokušao je da u krugu firme seksualno napadneradnicu M. K. Žena je, nakon što se sve odigralo, saznala da su se slični napadi dešavali i ranije, a za Telegraf.rs ispričala je šta se dogodilo.

– Ja sam tamo radila oko mesec dana. Bilo je neočekivano. To se desilo 28. jula, na poslu, u vreme radnog vremena. Ja sam tamo radila kao spremačica. Izlazila sma iz prodavnice i u prolazu između kuće i jednog ružičnjaka sam se susrela sa gazdom. Ja nisam ni znala da je on gazda jer se njegov unuk predstavljao kao gazda. Javila sam se, on mi je rekao „zdravo devojčice“. Pitala sam da li je sve u redu, da li sam dobro sredila kancelariju. Kako je bilo nevreme, popucale su ploče, bio je ršum – kaže M. K. za Telegraf.rs.

Kako kaže, odgovorio joj je sa „dobro je, devojčice“, a potom je krenuo da je poljubi na silu.

– Rekao mi je: „Jao, što si slatka, dođi da te poljubim“. Uhvatio me je za ramena, privukao ka sebi. Bila sam u tolikom šoku da sada ne mogu da se setim da li me je poljubio jednom ili dva puta. Trgla sam se, a on je ponovo krenuo ka meni, uhvatio me je za ramena, a potom mi stavio ruke na grudi. Ustuknula sam korak unazad, a on mi je rekao: „Što se stidiš, devojčice, hajde digni ruke“, da bi mogao da me uhvati za grudi. Rekla sam mu da ne mogu da me bole ruke i ramena. Držala sam metlu u ruci. Privila sam ruke uz telo, bila sam u šoku, nisam znala šta da radim – dodaje.

T. P. je potom počeo da joj priča kako su na pločama u kancelariji koje su promenjene ostale fleke i da to treba da se očisti. Tada je uspela da ode od napasnika.

– Pošto sam krenula da pomognem jednoj ženi da isečemo ruže, rekla sam joj šta mi se desilo. Ja imam skoro 60 godina, prvi put mi se tako nešto dogodilo. Ona mi je rekla da on ume tako kad popije, ali ja zaista ne znam da li je on bio pijan. Kad smo završile sa poslom, prošla sam kroz istu prodavnicu, a on je sedeo kod trgovkinje. Rekao mi je: „Devojčice, trbea da okopaš oko ruža“, kao da se ništa nije desilo. Krenula sam kroz zgradu gde im je računovodtvo, ona je u nekim silnim kaskadama i hodnicima. Išla sam tuda i razmišljala o svemu što se desilo – priča žena, koja je i dalje u šoku.

Tada je, kako kaže, krenula u treću zgradu da nastavi sa poslom, kada ju je sustiglo sve što se dogodilo. Krenule su joj suze. Videla je da u zgradi nema nikoga i tu se isplakala. Od šoka koji ju je pogodio, sada ne zna ni da ispriča šta je radila u toj zgradi.

– Sela sam na jednu klupu pod neki orah, kada je prišao jedan od radnika i video da nisam dobro. Rekao mi je da odem kod njegovog unuka i da kažem šta se desilo. Otišla sam da ga tražim. Kad me je video uplakanu, pitao je šta se desilo. Ispričala sam mu to kod lifta, a on me je pozvao u kancelariju. Seo je u fotelju i rekao mi da on tu ne može ništa. Rekao je da otkucam identifikaciju i da odnesem računovodstvu. Potpisala sam neke papire, ali, pravo da kažem, ja predstavu sad nemam šta sam potpisala – da li da ja dajem otkaz, da li da mi oni daju otkaz… Potpisala sam tri primerka, nijedan nisam dobila – priseća se.

Nakon toga je otišla kući. Zvala je supruga i sina. I dalje je bila u tolikom šoku, da nije mogla da se seti imena ljudi s kojima radi. Suprug je došao po nju, odvezao je kući, a potom pozvao policiju. Kako im je rečeno da dođu što pre, M. K. je otišla odmah, nije stigla ni da se presvuče iz radne uniforme.

– Dala sam izjavu. Samo se sećam da su me pitali da li vozim da ne bih vozila u tolikom šoku. Rekli su mi da, ukoliko budem dobijala pretnje, pozovem policiju. Dobro se sećam da sam pitala čime sam ja njega izazvala, bila sam u radnoj uniformi… S druge strane, kako kod da sam bila obučena, to nije opravdanje za tako nešto. Niko od njih, nije rekao ni izvinite. Njegova ćerka je bila koleginica, javlja mi se kao da se ništa nije desilo. Ispada kao da je to sve normalno. Nijednog trenutka nisu pokazali ljudskost. Meni, kao uplakanoj ženi niko nije prišao ljudski, s namerom da pomogne – dodaje.

Kako kaže da je kasnije saznala da je T. P. slične stvari radio i ranije, ček i dok je radio u prosveti.

– I dok je radio u prosveti, to je bilo štipkanje, pipkanje… Napuštao je radna mesta zbog toga i na kraju otvorio svoju firmu. Tu je bilo svega i svačega, samo što ga niko nije prijavio, da se tome stane na put. Posle svega što sam čula, pomislila sam samo da je dobro što je to bilo na početku, da što pre odem iz te firme i da nije bilo nešto gore. Moglo je da mu se prosladi. To je devijantno ponašanje. Sticajem okolnosti, to je zabeleženo na kamerama koje su postavljene i policija mi je rekla da će sigurno da izađu na teren. Ne mogu da zamislim ni šta bi bilo da se desilo na nekom drugom mestu, gde nikog nema. Meni je lakše kada sam prijavila, a njemu će se vratiti sve to što radi – kaže potresena žena.

Kako Telegraf.rs nezvanično saznaje, slučaj jeste prijavljen policiji, ali je u prijavi navedeno da je T. P. ženu uhvatio za ruku, kao i da ju je oslovljavao sa „devojčice“.

Slučaj je prosleđen tužilaštvu, ali je iz te institucije stigao odgovor da u postupanju T. P. nema elemenata krivičnog dela, a on je prošao sa opomenom.


UDARNA VEST.rs (Telegraf)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare