„Isti smo narod samo sa dve strane Drine“ Vučić sa Dodikom u obilasku vrtića „Srbija“ u Opštini Srbac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas posle podne nastavio je posetu Republici Srpskoj obilaskom novoizgrađenog vrtića „Srbija“ u opštini Srbac zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Novi vrtić se prostore na više od 1.600 kvadratnih metara, a moći će da primi oko 200 mališana.

Novac za izgradnju uložile Srbija i Republika Srpska

U izgradnju vrtića sredstva su uložile zajedno Srbija i Republika Srpska, oko 2,1 miliona konvertibilnih maraka (1,07 miliona evra).

U sledećoj fazi planirana je izgradnja dečijeg igrališta, parkinga, pristupne saobraćajnice.

Ovo je treći vrtić koji se gradi u Srpcu nakon što su prvi izgrađen 1972. godine uništile poplave, a od 1986. godine postoji vrtić montaznog tipa.

O odnosima Srbije i Srpske

– Isti smo narod samo sa dve strane Drine, naše je da se ne tražeći ništa tuđe, poštujući integritet BiH, ne odreknemo svoga roda, zajedničkog pisma i vere. Imali smo duge i iskrene razgovore sa rukovodstvom Republike Srpske, sve su teži pritisci na Srbiju i RS, Srbija će uvek ekonomski pomagati RS i poštovati međunarodno pravo – naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, nikada više neće biti blokada na Drini niti sklanjanja glave u stranu kada se govori o položaju srpskog naroda, nego će se vlasti Srbije boriti da bude sačuvano srpsko ime i prezime, ne dirajući nikoga.

– Ni ekonomska situacija zbog sukoba u Ukrajini nije jednostavna, daćemo koliko god možemo još značajniju ekonomsku podršku Srpskoj, jer znamo da će biti glavni udari kako bi se pokazalo da Republika Srpske ne može da opstane – poručio je Vučić.

On je poručio da će Srbija uvek pomagati svoj narod i Srpsku, a ako neki drugi hoće da pomažu u Srbiji Bošnjacima, nema ništa, naprotiv, dobro došli su.

„Niko ne može da nas spreči da, poštujući BiH, volimo Republiku Srpsku“, rekao je Vučić.

U planu više sastanaka, polaganje venca…

Vučić se ranije danas sastao sa Dodikom i patrijarhom Porfirijem u manastiru Osovica, u opštini Srbac. Njih trojica su bez prisustva medija razgovarali o važnim nacionalnim pitanjima.

Vučić će sutra imati više sastanaka, položiti venac na spomen obeležje na Petrovačkoj cesti, a potom će prisustvovati i obeležavanju Dana sećanja na stradale i prognane Srbe.

U obilasku su pored predsednika Srbije i premijeri Srbije Ana Brnabić i Republike Srpske Radovan Višković, član predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić kao i ministri u Vladi Srbije Siniša Mali i Nikola Selaković.

Centralna ceremonija biće održana u Prijedoru u 19.00 časova.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare