SCENARIO! UKRAJINA IMA PLAN AKO ZELENSKI BUDE UBIJEN! Svetski mediji otkrili detalje, evo šta bi se DOGODILO NA FRONTU!

Kada su ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pitali da li je zabrinut zbog ruskih pokušaja da ga ubiju, odgovorio je da sebi to ne može da priušti.

– Kad bih stalno razmišljao o tome, samo bih se zatvorio, slično kao Putin koji sada ne napušta svoj bunker. Naravno, moji telohranitelji moraju da razmišljaju kako to da spreče i to im je zadatak. Ne razmišljam o tome – kazao je Zelenski ranije za CNN.

Kontinuitet vlade

Ipak, kako prenosi portal Politiko, Zelenski je metai više ruskih poslanika i ultranacionalista, koji su pozivali na njegovo ubistvo. Nekoliko nedelja posle početka ruske invazije u februaru 2022, Mihajlo Podoljak, glavni savetnik Zelenskog, otkrio je da je bilo najmanje desetak ozbiljnih pokušaja atentata na njegovog šefa. On je rekao da su ruski diverzantski i obaveštajni timovi, kao i Čečeni i vagnerovci pokušali da probiju strogo čuvanu vladinu četvrt u Kijev. Iako je sada rizik manji, opasnost i dalje postoji, zbog čega se sve češći odlasci Zelenskog u inostranstvo pažljivo planiraju i drže u tajnosti.

S obzirom na ulog i rizik, nije ni čudo da ukrajinski zvaničnici odbacuju zahteve medija za razgovor o tome šta bi se dogodilo da Rusija uspe da likvidira Zelenskog. Uprkos odbijanju da se javno priča o tome, plan postoji, što se nagovešćuje u intervjuima sa ukrajinskim zvaničnicima, poslanicima i analitičarima.

– Ukrajinci imaju planove, o kojima neću javno da govorim niti da ulazim u detalje. Njihov cilj je da se osigura ono što bismo nazvali kontinuitet vlade na ovaj ili onaj način – rekao je ranije Entoni Blinken, američki državni sekretar za CBS.

Vladimir Zelenski
foto: Office of the President of Ukraine/Cover Images/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Formalno, po ustavu, situacija je jasna, objašnjava poslanik Mikola Knjažicki iz Lavova:

– Kada predsednik nije u mogućnosti da ispuni svoju dužnost, funkciju preuzima predsedavajući Vrhovne rade (parlamenta).

Poverenje javnosti

Međutim, prvi čovek Vrhovne rade Ruslan Stefančuk, član vladajuće stranke Sluga naroda, nema veliko poverenje javnosti.

Zbog toga Adrijan Karatnicki, saradnik Evroazijskog centra Atlantskog saveta, smatra da bi na čelo Ukrajine došao Upravni savet.

– Taj savet bi najverovatniji činili Stefančuk, šef predsedničkog kabineta Andrij Jermak, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i ministar odbrane Oleksij Reznjikov – kaže on.

General Valerij Zalužni, koji uživa veliku popularnost, ostao bi glavni komandant oružanih snaga. Politiko dalje ukazuje da u Kijevu preovladava mišljenje i da smrt Zelenskog ne bi ništa promenila na frontu i da bi se rat nastavio nesmanjenom žestinom.

UDARNA VEST.rs(kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare