Fatalan udarac! Peking povukao šok potez, u Vašingtonu upaljeni svi alarmi!

Zvanični Peking povukao je drastičan potez koji će imati dalekosežne posledice u celom svetu, ali pre svega za Sjedinjene Američke Države.

Najcrnje noćne more američkog predsednika Džo Bajdena i njegove administracije ostvarile su se u utorak kada je Kina uvela ograničenje izvoza germanijuma i galijuma, elemenata koji se koristi za proizvodnju mikročipova, solarnih panela, automobila, a nezostavni su i u vojnoj industriji.

Ovaj potez, smatraju stručnjaci, imaće dalekosežne posledice u celom svetu, s obzirom na to da je Kina proizvodi 80 odsto svetskog galijuma i 60 odsto germanijuma, pa je rast cena plemenitih metala neminovan.

Kako navodi ruski Sputnik u međunarodnom izdanju, rigorozna kontrola galijuma i germanijuma, koja podrazumeva izdavanje specijalnih dozvola i licenci za kompanije od strane zvaničnog Pekinga, dolazi kao odgovor na dugačku listu neprijteljskih mera i ograničenja koje je Vašington uveo na uvoz kineske visokotehnološke robe.

U tom kontekstu, ruski portal konstatuje da prošlomesečno putovanje američke ministarke finansija Dženet Jelen u Peking kako bi pokušala da izgladi tenzije rezultiralo debaklom.

Naprotiv – ne samo da SAD nisu uspele da nateraju Kinu da promeni svoju poziciju, čini se da je Peking zauzeo još tvrđi stav.

– Ovo je samo početak – rekao je prošlog meseca bivši kineski zamenik ministra trgovine Vei Ðiangu, upozoravajući da su Kini dostupne i druge mere ukoliko Vašington pokuša da uzvrati (ekonomskom) odmazdom.

Komentarišući odluku Pekinga, Tomas Pauken II, konsultant i komentator za azijsko-pacifička pitanja primećuje da je Zapad predugo smatrao da Kina blefira.

– Možda su mislili da Kina nije ozbiljna u vezi sa ovom kontrolom izvoza. I sada kada počinju da stupaju na snagu, shvataju koliko to destruktivno može biti. Činjenica je da SAD nisu izvršile odgovarajuće pripreme da se izbore sa kontrasankcijama ili kontranapadima koje vodi Kina… Oni su samo mislili da će Kina pokleknuti pod pritiskom, da će se predomisliti. U stvarnosti, ono što je Peking naučio je da se nikada ne treba povući pod pritiskom koji dolazi od Vašingtona i zemalja koje slede politiku SAD – rekao je on. 

UDARNA VEST.rs (Informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare