KOLIKO GORIVA VIŠE TROŠITE AKO VOZITE 160 KM/H U ODNOSU NA 100? Razlika je velika, evo koja brzina je optimalna i najekonomičnija

Cene goriva rastu i mnogi su nezadovoljni tom činjenicom. Ovo je još jedan savet za ekonomičnu vožnju. Što je veća brzina, veći je i otpor vazduha, što je ključni faktor u potrošnji goriva automobila.

Otpor vazduha raste kvadratno sa brzinom – ne linearno. Dakle, čak i ako idete samo malo brže, otpor će porasti mnogo više od vašeg tempa vožnje, a time i potrošnje, piše Revija HAK.

Pri brzinama od oko 140 km/h, automobil troši natprosečnu količinu goriva. Na primer, nemački automobilski klub (ADAC) izračunao je za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dve trećine više goriva nego pri 100 km/h. Mnogi vozači vole da voze brže na autoputevima, što nije ekonomično (i nije bezbedno).

Koja je brzina idealna? Ubrzajte snažno, prebacite u najvišu moguću brzinu i vozite brzinom između 60 i 90 km/h. To je najekonomičnije. Naravno, ovo nije praktično na autoputu. Idealna brzina ovde je konstantna 100 do 130 km/h u najvišoj brzini.

UDARNA VEST.rs (Kurir)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare