KURTI ĆE ZAPALITI RATNI POŽAR: Ivica Dačić upozorava da međunarodna zajednica MORA DA MU STANE NA PUT!

Aljbin Kurti je glavni generator krize i najveći problem na Zapadnom Balkanu, i ako mu međunarodna zajednica ne stane na put on će sigurno zapaliti ratni požar, upozorio je danas šef diplomatije Srbije Ivica Dačić.

– Kurtija samo to zanima. Njega ne zanima ni miran život, ni pomirnje, ni ekonomska saradnja, putevi, trgovina, ni razvoj infrastrukture. Samo ga zanima kako će da realizuje svoju ekstremističku politku – rekao je Dačić na TV Pink.

Navodeći da je cilj Prištine da se Srbija saglasi i prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, poručio je da je Srbija jasno rekla da se to nikada neće desiti.

Zato, konstatuje Dačić, iz Prištine napadaju i međunarodne posrednike da ne rade dobro svoj posao, jer ne uspevaju Srbiju da nateraju da prizna Kosovo.

Kurti ne zna za granicu, ne zna dokle može da ide u fabrikovanju eskalacija koje izazivaju nestabilnost, naveo je Dačić.

– Čuli ste Miroslava Lajčaka, koji je rekao da su izbori u četiri opštine bili nagazna mina. A, šta smo mi sve vreme govorili? Sada ste se setili da je to nagazna mina – pitao je Dačić.

Istakao je da je svaki Kurtijev potez nagazna mina – formiranje kosovske vojske i zabrana prometa srpske robe.

Primetio je i da niko ne reaguje na to što srpska roba ne može da uđe na Kosovo.

– A, kada Srbi protestuju zbog toga, onda je pitanje zašto Srbi protestuju. Kada bojkotuju izbore – zašto Srbi bojkotuju… A, kada je Kurti bojkotovao institucije Jugoslavije, i kada su se Albanci na Kosovu borili za otcepljenje od Jugoslavije, to je tada bio odraz demokratije i borbe za slobodu – ukazao je Dačić i podsetio da je i OVK bila na listi terorističkih organizacija u SAD, ali je posle „preimenovana u borca za slobodu“.

Ponovio je da Kurti nije samo problem Prištine i Beograda, već cele međunarodne zajednice.

– Ako neko misli da sačuva mir i stabilnost na ovom području, mora da mu stane na put. Ne može se dozvoliti pogrom i teror Srba na Kosovu. Srbija to ne može da toleriše, niti će to dozvoliti – rekao je Dačić.

Komentarišući isporuku turskih dronova Prištini, Dačić je konstatovao da to nisu nikakvi tajni podaci i da je svestan da Turska ovaj deo regiona smatra – regionom za koji su istorijski zainteresovani.

– Oni su govorili ako se nešto desi u Sarajevu, mora da naiđe na reakciju u Istanbulu. Ali, onda ne mogu da razumem kako, ako nešto se desi u Banjaluci, ne može da se dobije reakcija Beograda – primetio je šef srpske diplomatije.

Naveo je da se mora razumeti uloga Srbije u regionu, bez obzira što se zna da su turske simpatije uvek na strani Kosova, kao i Bošnjaka.

– Ali, jedno je pitanje simpatija. Ovo (isporuka dronova) je pitanje direktnog pomaganja onih koji vrše teror nad Srbima – naznačio je Dačić.

Kako je kazao, Beograd to svakako ne tumači u pozitivnom smislu, i biće potreban niz razgovora na tu temu, jer je Srbija uradila mnogo na normalizaciji odnosa sa Turskom.

– Kada je Erdoganu glava visila, zvao ga je Vučić. Nije ga zvao Tači ili Haradinaj…- rekao je Dačić i dodao da su na Kosovu, BiH i u Albaniji „gajili Erdoganove protivnike“.


UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/Kosovo online)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare