Ukrajina će slaviti Božić 25. decembra umesto 7. januara: Zelenski potpisao novi Zakon: „Dugo smo bili podložni ruskoj ideologiji“

Ukrajina će ubuduće slaviti Božić 25. decembra umesto 7. januara, kako je bilo do sada, skladno zakonu koji je danas potpisao predsednik Volodimir Zelenski.

– Ukrajinski narod je dugo bio podložan ruskoj ideologiji u skoro svim životnim segmentima pa se Božić slavio po julijanskom kalendaru, 7. januara – stoji u obrazloženju teksta koji je izglasan sredinom jula.

U tekstu piše i da se „nastavlja snažan preporod ukrajinske nacije. Stalna borba za vlastiti identitet doprinosi svesti i želji svakog Ukrajinca da svoj život živi u skladu sa tradicijom i vlastitim praznicima“.

U maju 2022. ukrajinska crkva proglasila nezavisnost

Premeštanje Božića poslednji je u nizu poteza koje je Ukrajina preduzela poslednjih godina kako bi se distancirala od Moskve, uključujući preimenovanje ulica i gradova koji prizivaju sovjetsko doba. Zakon odražava jaz koji već godinama postupno raste između crkava u Kijevu i Moskvi, a dodatno ga je pojačala ruska invazija na Ukrajinu.

Iako je nekoliko vekova bila pod verskim okriljem Rusije, ukrajinska Pravoslavna crkva je 2019. proglašena autokefalnom i nezavisnom o Moskovskom patrijarhatu. U maju 2022. je i ukrajinska crkva, koja je ostala verna Moskvi, proglasila svoju nezavisnost, reagujući tako na javnu podršku ratu ruskog patrijarha Kirila.

Nekolicina pravoslavnih crkvi u svetu, među kojima su i ruska i srpska, koriste julijanski, a ne gregorijanski kalendar za verska slavlja.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare