Lična karta Partizana: Parni valjak je detaljno rekonstruisan, nedostaje samo završna ruka – Duljaj ima brojne varijacije, a koji su dometi ovog sastava?

Dugo Partizan nije bio ovako aktivan u letnjem prelaznom roku. Odlučili su čelnici da detaljno rekonstruišu Parni valjak, koji će u potpuno novom izgledu ući u novu sezonu. Na dan početka Superlige, mesec dana pre završetka „pijace“, devet novih igrača je stiglo, a deset otišlo iz Humske.

Mateus Saldanja i Aranđel Stojković su poslednji upisani na listu novajlija, posle Aldoa Kalulua, Frenka Kanutea, Nemanje Nikolića, Nikole Antića, Aleksandra Šćekića, Aleksandra Jovanovića i Ksandera Severine.

Sve linije Partizana su detaljno izmenjene, ali se čeka „završna ruka“. Još jedno, deseto pojačanje na poziciji štopera, kako bi se kompletirala slagalica sastavljena po meri trenera Igora Duljaja. 

Dolaskom štopera, koji se aktivno traži već duže vreme, mogli bismo da da konstatujemo da Duljaj ima na raspolaganju ekipu adekvatno popunjenu na svim pozicijama i spremnu da se nadmeće na sva tri fronta.

Šansu će dobiti svi, ili barem najveći broj igrača, pošto je sezona izuzetno duga i predstoji veliki broj utakmica. Ipak, da vidimo kako bi izgledala najbolja jedanaestorka crno-belih u novoj sezoni.

Neprikosnoveni Jovanović i komandant Marković

Na golu je neprikosnoven Aleksandar Jovanović. Nekadašnji reprezentativac Srbije je tokom priprema pokazao zbog čega su ga u Partizanu toliko želeli. Uliva sigurnost među stativama kakvu crno-beli nisu imali od odlaska Vladimira Stojkovića. Pouzdan je, samouveren, sa odličnom postavkom i refleksom i izuzetno igra nogom. 

Mesto desnog beka rezervisano je za Aleksandra Filipovića, koji će, barem u startu, sačuvati prednost u odnosu na najnoviju pridošlicu Aranđela Stojkovića i Marka Živkovića. 

Filipović je prošle sezone igrao toplo-hladno, a u narednoj se očekuje da bude na znatno višem nivou, pošto je prošao proces prilagođavanja i stekao neophodno iskustvo.

Svetozar Marković će kao kapiten i najbolji štoper komandovati odbranom. Za sada, u paru sa mladim Mihajlom Ilićem. 

Iako je pred njim tek prva kompletna seniorska sezona, 20-godišnji Jagodinac se pokazao kao bolje rešenje od Siniše Saničanina. 

Budućnost je kluba i bonus igrač, tako da će se u Superligi naigrati. Kada je reč o Evropi, tu minutaža zavisi od dolaska još jednog centralnog defanzivca. Glavna meta je Matija Nastasić.

Nema Duljaj dilemu ni na levom beku, gde je prva opcija povratnik Nikola Antić. Od nekadašnjeg kapitena čuvene „klase 1994“ očekuje se da uđe u kopačke Slobodana Uroševića i donese ono što je i popularni Čaki proteklih sezona.

Kako će izgledati vezni red?

Duljaj preferira formaciju 4-2-3-1, mada to može da izgleda i kao 4-3-3. Sa Kristijanom Belićem, Frenkom Kanuteom i Danilom Pantićem u sredini. 

Belićevi kvaliteti, ali i nedostaci, viđeni su prošle sezone. Ipak, u ovom momentu Partizan nema bolje rešenje na mestu zadnjeg veznog. Možda bi to mogao da bude Aleksandar Šćekić…

Kanute je na momente pokazivao da može biti veliko pojačanje. Uprkos tome što je na pripreme stigao nespreman, svakim potezom je pokazivao da odskače u odnosu na ostale. Kada bude potpuno spreman biće jedan od glavnih šrafova Parnog valjka.

Pantić je iznuđeno rešenje na mestu organizatora igre, s obzirom na to da Bibars Natho više nije igrač za 90 minuta, a angažman pravog plejmejkera je izostao. 

Zato bi tu trebalo očekivati različite varijacije u igri crno-belih. Možda i sistem koji je bliži 4-4-2 ili 4-4-1-1, sa Aldom Kaluluom ili Nemanjom Nikolićem kao nešto povučenijim napadačem iza Mateusa Saldanje.

Severina desno, Kalulu može sve, a od Saldanje se očekuje mnogo

Kada je reč o krilnim fudbalerima, Severina je angažovan, pre svega, kao desno krilo. Tu će operirati od starta sezone. Najavljen je Holanđanin poreklom sa ostrva Kurasao kao značajna akvizicija, koja se dugo čekala. 

Već na debiju – istina, protiv drugoligaša Mladosti GAT – dao je dva gola i najavio još veće stvari. Pa, da vidimo to. 

U konkurenciji za desno krilo je i još jedan bonus – Nemanja Trifunović koga je Duljaj nekoliko puta isticao tokom priprema.

Levo je starosedelac Kvinsi Menih, koga ne treba preterano mnogo opisivati. U napadu je viđen pomenuti Saldanja, iako u prvim mečevima, do uigravanja i sticanja prave forme, treba očekivati Kalulua ili Nikolića. 

Naravno, u zavisnosti od rivala i vizije Duljaja, Kalulua možemo da vidimo i na levom krilu ili iza klasičnog napadača, što je igrao u Sošou, ali o tom potom.

Sve u svemu, ovaj sastav, uz par naznačenih izmena kod igrača i u formaciji, trenutno predstavlja najbolje što Partizan ima. Da li tako misli i Duljaj, saznaćemo već protiv TSC u Bačkoj Topoli u subotu.

UDARNA VEST.rs (Blic Sportal.rs)




Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare