ECB podigla kamatu na najviši nivo u poslednje 22 godine! Ključna stopa povećana za još 0,25 odsto, evo šta to znači za Srbiju

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za još 25 baznih poena, na 4,25 odsto.

ECB je odlučila da podigne kamatnu stopu deveti put zaredom, a ona je sada najveća od oktobra 2008. godine.

Kamatna stopa na depozite sada iznosi 3,75 odsto, što je najviše u protekle 22 godine.

Od početka ciklusa pooštravanja u julu 2022. godine, zvaničnici ECB su povećali kamatne stope za 425 baznih poena, što predstavlja najbrži tempo pooštravanja u njenoj istoriji.

Kako se navodi na sajtu ECB-a, inflacija u evrozoni pada, ali isuviše sporim tempom, a očekuje se da će duže vreme ostati iznad željenog cilja ECB od 2,0 odsto.

Predsednica ECB Kristin Lagard se u 14:45 obraća javnosti na konferenciji za štampu, a investitore će zanimati dalji planovi glavne evropske banke.

Šta sad ovo znači za Srbiju?

Kako je Blic Biznis više puta pisao, svako povećanje kamatnih stopa od strane EU preslikava se na sve kredite u evrima u Srbiji, jer banke po pravilu vezuju sve te kredite za Euribor na koji direktno utiče ova odluka ECB.

Tako svaki put kada dođe do rasta kamatnih stopa treba očekivati i rast mesečnih rata, i to već od septembra i to u proseku za 10 do 20 evra. Ipak, ovde treba znati da rast zavisi od visine kredita, ukupne kamate i varijabilnog dela, roka otplate… 

Što je manje godina do kraja otplate manji je udeo kamate u mesečnoj rati, pa je tako i manje povećanje prilikom skoka euribora.

Koliko nas još čeka povećanja kamata?

– Nezahvalno je licitirati sa brojevima, ali mislim da nismo došli do kraja. Kako u Americi, tako i što je važnije za dešavanja u našoj zemlji, šta radi ECB. Po nekim najavama i Kristin Lagard i drugih zvaničnika možemo da očekujemo još minimum 2 povećanja po 0,25 odsto tj. procenata referentne kamatne stope. Možda smo blizu kraja, ali nismo došli do samog kraja zida – rekao je prošle nedelje za „Blic Biznis“ NIkola Stakić, vanredni profesor sa Univerziteta Singidunum.

UDARNA VEST.rs (Izvor: Reuters, Tanjug, Blic Biznis)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare