Da li je ovo najjači tim Evrolige? PAO ove sezone kupovao kao niko, Ataman otimao od Partizana, Zvezde, ma svih!

Nakon nekoliko vrlo bledih sezona u Evroligi, Panatinaikos je ovoga leta pokrenuo projekat vraćanja u sam vrh evropske košarke. Koliko su Atninjani odlučni u toj nameri svedoče i njihove aktivnosti u prelaznom roku, gde su praktično opustošili tržište i doveli čitav jedan novi tim. I to kakav…

Kontroverzni vlasnik atinskih Zelenih, Dimitris Janakopulos, dobro je odrešio kasu sa namerom da izgradi ekipu koja će konkurisati za titulu u Evroligi i preoteti šampionski pehar najvećem rivalu Olimpijakosu u domaćem prvenstvu.

Sklapanje moćnog tima krenulo je angažmanom turskog trenera Ergina Atamana, koji je nakon dve osvojene titule u elitnom takmičenju sa Anadolu Efesom poželeo novi izazov.

Vraćanje grčkog diva na staze stare slave svakako je jedan od najvećih mogućih iskušenja, ali mu je sam klub značajno olakšao stvari tako što mu je dao odrešene pri sklapanju tima. Po principu „samo uperi prstom u igrača i tvoj je“.

Od početka juna u „OAKA“ dvoranu stigla su čak desetorica igrača i mahom su to sve bila izuzetno zvučna imena.

Krenulo je od zvezda beogradskih „večitih“

Među prvima su zeleni dres obukli doskorašnji košarkaši Partizana i Crvene zvezde, Matijas Lesor i Luka Vildosa. 

Lesor je u crno-belom dresu odigrao sezonu života, gde je posle MVP-a Saše Vezenkova bio najkorisniji igrač Evrolige, a to je rešio dobro da naplati potpisom za prebogate Atinjane.

Vildosa je u Zvezdi odigrao sjajnu sezonu, posebno njen prvi deo, što mu je bila karta za potpis sa šestostrukim prvakom Evrope.

To je bilo samo zagrevanje jer su uskoro pojačanja u PAO-u počela da se ređaju kao na traci. Ubrzo se Lesoru priključio i njegov prošlosezonski saigrač iz Partizana Joanis Papapetru, koji se vratio u redove Atinjana nakon samo godinu dana u ekipi Željka Obradovića.

Usledili su i potpisi Dimitrisa Moraitisa iz Peristerija, Kostasa Adetokumba iz Fenerbahčea, Dimosa Mitoglua koji je nakon suspenzije usled korišćenja nedozvoljenih susptanci ponovo na košarkaškom terenu.

Usledila je „bomba“ koja je uzdrmala Grčku

Svakako je naveća „bomba“ prelaznog roka bio transfer Kostasa Slukasa iz redova najvećeg rivala – Olimpijakosa.

Janakopulos je platom od 10.000.000 evra za tri godne naterao tridesettrogodišnjeg plejmejkera na neoprostiv greh i izazvao buru u grčkoj košarci, kakva nije viđena od prelaska Vasilisa Spanulisa iz PAO-a u redove crveno-belih iz Pireja.

Nakon grčkog reprezentativca za Zelene je potpisao još jedan plejmejker, koji iza sebe ima zavidno NBA iskustvo. U pitanju je Džerijan Grant koji je prošle sezone blistao u dresu Turk Telekoma, sa kojim je stigao i do finala Evrokupa.

Kao šlag na tortu stiglo pojačanje iz NBA

Usledio je potpis sjajnog šutera iz redova Huventuda, Kajla Gaja, koji je u dresu tima iz Badalone koliko puta demonstrirao koliko ubitačan šut poseduje. Nekadašnji bek Sakrameta, Majamija i Klivlenda kompletirao je vrlo moćnu bekovsku liniju, a kao šlag na tortu Panatinaikos je u četvrtak ozvaničio potpis Huanča Ernangomesa.

Reprezentativac Španije je nakon niza godina u NBA ligi rešio da se zajedno sa bratom vrati u Evropu. Dugo se spekulisalo da bi braća Ernangomes mogla da zaigraju zajedno u Barseloni, ali je na kraju Huančo završio u Grčkoj kao deseto pojačanje tima Ergina Atamana.

Kada se sve sabere, Zeleni trenutno u svom rosteru imaju čak 15 igrača pod ugovorima. A kako ove sezone posluju ne bi čudilo da do početka sezone angažuju još koje pojačanje.

Trenutno trener Ataman na raspolaganju ima praktično tri tima, a mnogi smatraju da je ovaj Panatinaikos možda i najjači tim Evrolige.

Prva petorka

1.Slukas

2.Vildosa

3.Papapetru

4. Ernangomes

5. Lesor

Druga petorka

1. Grant

2. Gaj

3. P. Kalaindzakis

4. Mitoglu

5. Adentokumbo

Preostali igrači u rotaciji

1. Grigonis

2. G. Kalaindzakis

3. Moraitis

4. Mandzukas

5. Čugaz

UDARNA VEST.rs (Blic Sportal.rs)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare