Brat preminulog šeika je vladar Emirata kojeg zna cela Srbija: Beogradom šeta „kao običan čovek“, a evo kako oslovljava srpskog predsednika

Šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan, brat preminulog šeika Saida bin Zajeda ipredstavnika vldara Abu Dabija, je vladar Ujedinjenih Arpaskih Emirata koji je u poslednjih 11 godina često dolazio u Srbiju i imao više od 20 sastanaka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Poslednji put dvojica predsednika sastali su se u Beogradu pre mesec i po dana, a godinama se međusobno oslovljavaju sa „moj prijatelj“ ili „moj brat“.

Ime Mohameda bin Zajeda najviše se vezuje za projekat „Beograd na vodi“ čiji je investitor upravo kompanija „Igl hils“ iz Abu Dabija. Upravo zbog tog posla bin Zajed je neretko boravio u našoj prestonici, a još 2014. godine naglasio je koliko mu to prija.

– U Srbiji se osećam kao u svojoj drugoj otadžbini. Emirati će nastaviti da investiraju u Srbiju, od koje očekuju izradu projekata u različitim oblastima, kao što su poljoprivreda, informacione tehnologije, farmaceutska industrija – kazao je tada bin Zajed.

UAE i Srbija imali su poslovnu saradnju i u vezi sa kompanijama „JAT Airways“ i PKB-om, ali i naoružanjem pa je su Emirati jedna od država u koju naša zemlja izvozi najviše oružja poslednjih godina.

Pre mesec i po dana bio u Beogradu

Poslednji put bin Zajed je boravio u Beogradu sredinom juna kada je sa Vučićem razgovarao o aktuelnim dešavanjima na Kosovu i Metohiji. Tom prilikom se Vučić predsedniku UAE zahvalio na „dosadašnjem ličnom angažmanu za mirno rešavanje svih otvorenih pitanja“.

– Dok ispraćam iskrenog prijatelja naše zemlje, razmišljam o viziji i vrednostima koje delimo, a posebno o fascinantnoj energiji koja je uložena u ostvarenje prvih velikih snova Srbije i Beograda, koji se danas svrstava u red uređenih metropola koje imaju šta da pokažu svetu – poručio je tada Vučić.

Tom prilikom je predsednik Srbije još jednom naglasio prijateljstvo sa vladarom UAE.

– Hvala Vam, dragi prijatelju Mohamedu bin Zajedu na ogromnoj podršci Srbiji i našem narodu, kao i na ohrabrenju u postavljanju sve viših ciljeva koji su za našu zemlju nekada bili nedostižni. Naše prijateljstvo je temelj i čvrsta spona ne samo između Srbije i UAE, već i na putu napretka i ubrzanog razvoja naše zemlje u koju ste uvek dobrodošli – rekao je Vučić.

Inače, šeik Mohamed bin Zajed postao je predsednik UAE u maju prošle godine kada je preminuo njegov polubrat Kalifa bin Zajed al Nahjan.

Završio Vojnu akademiju u Velikoj Britaniji

Mohamed je rođen 1961. godine kao sin treće Zajedove supruge. Završio je vojnu akademiju u Sandherstu, u Velikoj Britaniji, a po smrti svog oca dobio je čin generala i imenovan je za zamenika vrhovnog komandanta vojnih snaga UAE.

Britanska agencija Rojters pisala je da je Muhamed stvorio novu bliskoistočnu, antiiransku osovinu sa Izraelom i borio se protiv porasta političkog islama, posebno „Muslimanskog bratstva“ u regionu.

– Radeći iz drugog plana godinama kao de fakto lider, šeik Muhamed je transformisao vojsku Emirata u visokotehnološku silu što je sa naftnim bogatstvom i statusom poslovnog čvorišta UAE, proširilo uticaj te zemlje na međunarodnom nivou – ističe britanska agencija.

Ima samo jednu suprugu i devetoro dece

O bogatstvu vladara UAE ne vredi govoriti, ali zanimljivo da je tokom šetnje Beogradom bio prilično neupadljiv, opušten i skroman. Takoreći, običan čovek.

Zanimljivo je i što ima samo jednu suprugu Salama bin Hamdan Al Nahjan sa kojom je u braku od 1981. Imaju čak devetoro dece.

Oplakuje brata

Šeik Said bin Zajed Al Nahjan, brat predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, preminuo je jutros, objavila je državna novinska agencija VAM.

„Predsednik UAE, njegovo visočanstvo šeik Mohamed bin Zajed Al Nahjan, oplakuje svog brata, šeika Saida bin Zajeda Al Nahjana, predstavnika vladara Abu Dabija. Šeik Said, koji je patio od zdravstvenih problema, preminuo je danas“, navodi se u zvaničnom saopštenju.

UAE su proglasili početak trodnevne žalosti tokom kojeg će zastave biti na pola koplja.

Said bin Zajed Al Nahjan je rođen 1965. u Al Ainu, a u junu 2010. postavljen je za podsekretara Odeljenja za planiranje u Abu Dabiju. Bio je i predstavnik šeika Zajeda bin Sultana Al Nahjana. Bio je na funkciji predsedavajućeg Uprave pomorske luke (Abu Dabi)

UDARNA VEST.rs (Blic)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare