VOJNI UDAR U SIROMAŠNOJ AFRIČKOJ DRŽAVI: Predsednička palata i državne zgrade pod blokadom TVRDE DA SE SPREMA NAPAD POBUNJENIKA

Vojnici su blokirali predsedničku palatu u prestonici Nigera u kojoj se nalazi predsednik Mohamed Bazum.

Za sada nije ispaljen nijedan hitac i nije sasvim jasno da li je ovo pokušaj vojske da preuzme vlast.

Bazum se prema navodima AFP sa porodicom nalazi u palati u glavnom gradu Nijameju. Jedan neimenovani izvor rekao je istoj agenciji da je taj potez bio „napad trupa“ i da su razgovori u toku.

Predsednika Nigera štite predsednički čuvari, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na bezbednosne izvore.

Mohamed Bazum
foto: Issouf SANOGO / AFP / Profimedia

Predsednikov kabinet je na Tviteru objavio da je deo garde bezuspešno pokušao da dobije širu podršku vojske u svojim „antirepublikanskim“ naporima.

– Predsednik i njegova porodica su dobro. Vojska i nacionalna garda su spremne da napadnu – dodaje se iz kabineta predsednika.

Blokirana su i ministarstva u okolini predsedničke palate, a zaposleni u palati jutros nisu mogli da dođu do svojih radnih mesta. Situacija u ostatku Nijameja je prema rečima reportera Rojtersa mirna. Saobraćaj se odvija normalno, a pristup internetu nije onemogućen.

Od 2020. u Burkini Faso i Maliju, koje se graniče sa Nigerom, dogodila su se četiri vojna udara, a 2021. godine osujećen je pokušaj vojnog udara u Nigeru i to nekoliko dana pre nego što je Bazum položio zakletvu.

Bazum je deseti predsednik Nigera od proglašenja nezavisnosti od Francuske 1960. godine.

Niger se bori sa dve džihadističke kampanje, jednom na jugozapadu, koja je zahvatila susedni Mali 2015. godine i drugom na jugoistoku uključujući džihadiste sa sedištem u severoistočnoj Nigeriji. Militantne grupe povezane i sa Al-Кaidom i sa Islamskom državom su aktivne u zemlji.

Dve susedne zemlje, Mali i Burkina Faso, doživele su udare izazvane pobunama džihadista.

Procenjuje se da u Nigeru, koji je jedna od najsiromašnijih država na svetu, živi oko 25 miliona stanovnika.

UDARNA VEST.rs(Kurir.rs/Foto:Ilustracija)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare