DOPUSTILI SU DA „VAGNER“ POSTANE JAČI Britanska vlada na udaru kritika: Potcenili su moć opasnih ruskih plaćenika

Parlamentarni odbor za spoljne poslove (FAC) oštro je kritikovao vladu Velike Britanije zbog potcenjivanja opasnog rasta ruske privatne vojne grupe „Vagner“.

U strogom izveštaju, međustranački odbor poslanika optužio je vladu za, kako je istakao, turobno nerazumevanje „Vagnerovih“ aktivnosti u Africi, preneo je BBC.

Veoma smo zabrinuti zbog sumornog nerazumevanja koje pokazuju vlasti u odnosu na „Vagner“ van Evrope, posebno kada je reč o njihovim uticaju na afričke države – izjavila je predsednica Komiteta, poslanica Ališa Kerns.

U izveštaju se navodi sedam država u kojima je otkrivena „Vagnerova“ vojna aktivnost: Ukrajina, Sirija, Centralnoafrička Republika (CAR), Sudan, Libija, Mozambik i Mali.

– Velika Britanija mora da obezbedi alternativu za zemlje koje se bore; oni koji se osećaju napuštenim od razvijenog sveta i vide Vagnerovu mrežu kao pružaoca bezbednosti. Partnerstvo sa Vagnerovom mrežom nije samo od koristi za rusku vladu, to je spoljnopolitički cilj Kremlja da primora države ka se oslone na Vagnerovu mrežu – rekla je Kerns.

„Vagner“ je razvio veoma uspešan i profitabilan poslovni model u ovim zemljama, donoseći bogatstvo sebi i svojim klijentima vladarima, uglavnom na račun lokalnog stanovništva, naveo je BBC.

Komitet, koji je po prvi put naručio istraživanje o ovoj temi, u izveštaju na 82 stranice, tvrdi da je britanska vlada tokom 10 godina „potcenjivala aktivnosti ‘Vagnerove’ mreže, kao i bezbednosne implikacije za Evropu“.

Ova tema je ove sedmice postala još aktuelnija jer je negde između 3.000-10.000 pripadnika „Vagnera“ uspostavilo bazu u Belorusiji, retorički najavljujući želju da izvrše prekogranični napad na Poljsku, državu članicu NATO, naglasio je BBC.

UDARNA VEST.rs (Blic)


Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare