U Hrvatskoj na snazi crveno upozorenje: „Velika oluja se kreće prema nama, najkritičnije će biti u ovim regionima“

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske najavljuje da će vreme u utorak biti promenjivo i vrlo nestabilno te će u većem delu zemlje biti pljuskova i grmljavine. Na zapadu zemlje biće i olujnog nevremena, a prema upozorenjima meteorologa, nevreme je iz Slovenije već krenulo ka Hrvatskoj.

Načelnica Uprave za kilmatske aktivnosti Ministarstva privrede Dunja Drvar rekla je da Hrvatsku danas očekuje veoma olujan dan.

„Moramo da pratimo prognozu i upozorenje te neprestano da budemo na oprezu s obzirom na to da će se gotovo ceo dan pojavljivati nevremena u različitim delovima Hrvatske, a ponegde će biti i izraženija. Biće i jakog vetra i lokalne grmljavine i svih drugih elemenata“, rekla je Drvar.

Visok rizik od toplotnih talasa postoji u splitskoj i dubrovačkoj regiji, dok je rizik umeren u kninskoj.

Nestabilno vreme je predviđeno za zagrebačku, osječku, karlovačku, gospićku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

Apeluje se na građane da budu spremni na jake grmljavine koje mogu da izazovu veliku štetu i da se zaštite od udara groma, prenosi portal Index.

Foto: Dnevnik.hr

Kako navode, moguća je šteta na imovini i drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vetra i grad. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom i saobraćaju.

Kako preciziraju, osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku regiju očekuje grmljavina. Splitska, Dubrovačka, Riječka, Kninska i Gospićka regija suočiće se s ekstremno visokim temperaturama. Vetar će duvati duž Jadrana, od Istre do samog juga zemlje.

Oluja noćas devastirala Hrvatsku i Sloveniju

Jedan olujni talas već je pogodio Hrvatsku, i to kasno sinoć, a stigao je iz Slovenije.

U Sloveniji je padao grad veličine oraha, a nakon toga pao je i u delu Zagreba i u Varaždinu.

Oluja je u zapadnu Sloveniju stigla iz pravca Italije, praćena jakim vetrom i gradom. Nevreme je najpre oko 21 sat zahvatilo Gorišku, a potom središnju i istočnu Sloveniju.

Prizor gomile leda koji je ostao nakon grada u Sloveniji, širi se društvenim mrežama.

„Neverovatno. Slovenija večeras, mesto Renče, kod Nove Gorice!“, piše u opisu fotografije na Fejsbuku.

Nevreme je, zatim, nešto pre 23 sata stiglo do granice s Hrvatskom u blizini Samoborskog gorja, ali je, na sreću, sudeći prema radarskim snimcima, na putu prema Hrvatskoj nešto oslabilo.

Šta čeka Srbiju?

Kada je o Srbiji reč, Republički hidroemetorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će u Srbiji danas biti veoma toplo, posebno u centralnom i južnom delu zemlje, gde će biti još toplije u odnosu na jučerašnji dan – od 37 do 40 stepeni Celzijusa. U Šumadiji, Pomoravlju, istočnoj, jugoistočnoj, jugozapadnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vreme.

U ostalim delovima zemlje na snazi je narandžasti meteo-alarm, što znači da je vreme opasno. Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, u većini mesta za 10 do 15 stepeni, krajem dana zahvatiće severne, u sredu ujutru i pre podne proširiće se na zapadne i centralne, a posle podne i na ostale predele Srbije. U zoni jakih grmljavinskih procesa u tom periodu očekuje se velika količina padavina za kratak vremenski period, grad, kao i olujni vetar, koji kratkotrajno može dostizati i udare orkanske jačine – preko 28 metara u sekundi.

UDARNA VEST.rs (Nova.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare