U Hrvatsku stiže nova oluja: Objavljena satnica kada dolazi nevreme i u koji deo zemlje, i Slovenija se sprema

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je upozorenje na nove nepogode i olujno vreme u delovima zemlje, prenosi 24sata.hr.

Prema prognozi DHMZ-a, danas je na snazi narandžasto upozorenje za splitsku i dubrovačku regiju, zbog visokih temperatura i mogućeg toplotnog talasa, moguća je grmljavina, mestimično jak i olujan vetar i grad u prepodnevnim satima na severnom Jadranu – naročito u Istri, posle 16 sati i Gorskom kotaru, karlovačkom području uz granicu sa Slovenijom, a posle 18 sati u Zagorju i Međimurju.

Za sutra 25. jul, izdato je narandžasto upozorenje za zagrebačku i riječku regiju na moguće nevreme i za splitsku i dubrovačku regiju na toplotni talas, objavili su iz Direkcije civilne zaštite.

Prema upozorenjima DHMZ-a, nevreme u zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj i riječkoj regiji može se očekivati i tokom noći.

Javljaju da će sutra biti promenljivo i vrlo nestabilno uz pljuskove i grmljavinu, mestimično i olujna nevremena, već u noći u zapadnim predelima. U Dalmaciji najviše sunčanih razdoblja.

Vetar umeren do jak jugozapadni na Jadranu i jugo, u okretanju na severni i severoistočni, uz nestabilnosti prolazno i olujno. Najniža temperatura vazduha od 18 do 22, na Jadranu između 24 i 29 °C. Najviša dnevna od 27 i 32, u Dalmaciji i do 35 °C.

Nevreme i u Sloveniji

Oglasila se i Agencija Republike Slovenije za životnu sredinu (ARSO), koja je za poslepodne za sever Slovenije izdala narandžasto upozorenje zbog mogućnosti jačeg lokalnog nevremena. Upozorenje za severozapad zemlje važe od 19 sati, a za severoistok od 18 sati.

Upozoravaju na mogućnost grada, jakih udara vetra, udara munje i obilnih padavina, prenosi RTV Slovenija.

 Hladni front Srbiju u sredu deli na dva dela

Srbiju je zahvatio novi talas vrelog vazduha, ali vrelo vreme neće dugo potrajati, jer već u utorak krajem dana sledi promena vremena, dok će sreda usled prodora hladnog fronta doneti i burne atmosferske procese, ali i ogroman temperaturni gradijent nad našim područjem (biće veoma izražena temperaturna razlika nad Srbijom).

Inače, tokom utorka snažan ciklon premeštaće se preko severne Evrope, a u sklopu njega i hladni front, koji će već u utorak stići do Alpa, a potom i do Slovenije i Hrvatske.

Usled ovakve sinoptičke situacij, već u utorak kasnije posle podne na severu i zapadu Srbije mogu se pojaviti predfrontalne grmljavinske nestanilnosti, uz lokalne pljuskove sa grmljavinom i lokalne grmljavinske nepogode.

U toku večeri u severnim, a u sredu i u ostalim predelima Srbije očekuje se prodor hladnog fronta, uz jako naoblačenje i zahlađenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Pri prodoru hladnog fronta može biti i jačih grmljavinskih oluja i nepogoda, a hladni front doneće i prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa, pri čemu bi vetar bio u skretanju na veoma jak severozapadni, po prodoru hladnog fronta i sa olujnim udarima. U zoni grmljaviskih oluja i nepogoda lokalno se očekuju i orkanski udari vetra preko 100 km/h.


UDARNA VEST.rs (Telegraf.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare