TANDEM VUČIĆ-VUČEVIĆ JE PRAVA KOMBINACIJA HRABROSTI: Danas se traže lideri koji će preduzeti konkretne korake ka izgradnji mira

Izgradnja mira u regionu je izuzetno težak, zamršen i neizvestan posao pa verovatno iz tog razloga niko ne želi da ga se prihvati. Malobrojni su oni lideri koji su se latili tog posla, lakše je bilo rušiti, praviti tenzije i sukobe.

Umeće predviđanja budućih događaja krasi naše državno rukovodstvo

Živimo u istorijskom trenutku u kom možemo reći da su se regionalni lideri, a među njima pre svega naš predsednik Aleksandar Vučić, pa onda Edi Rama i Viktor Orban latili takvog posla. Ostavili su iza nas činjenice i događaje koji su nas delili, kojih ima dosta, i zagledali se ka budućnosti koja nas spaja. Izuzetno umeće predviđanja budućih događaja krasi naše državno rukovodstvo koje je uložilo mnogo truda i rada da naš brod, koliko je bilo moguće, pripremi za ovu geopolitičku oluju.

Više nego ikad potrebno evropsko jedinstvo

Danas se traže evropski i svetski lideri koji će pokazati takvu hrabrost i preduzeti konkretne korake ka izgradnji održivog mira umesto jalovih verbalnih govorkanja ispred kamera i govornica. Danas više nego ikad potrebno je evropsko jedinstvo. Mogli bi se ugledati na primeru Srbije koja je snažno zakoračila takvim putem iako to nije uvek bilo ni lako ni jednostavno, a ni popularno u narodu. Upravo zato je neophodno da baš sada i u Srbiji pokažu takvu dozu ozbiljnosti. Traže se konkretni koraci koji će pokazati da se i dalje strateški ide putem mira. Ukoliko su Srbija i Srbi mogli da stave po strani sve političke, ali i ratne zločine koji su nam naneti tokom devedesetih godina, onda se mora pronaći takva snaga i sa druge strane koja će bar pokušati da ispravi delić nepravde prema srpskom narodu i to tako što će momentalno zaštiti Srbe na KiM. Na taj način bi se poslala jasna poruka da se zalažu za pravdu, pravo i mir. Možda bi takva poruka dala preko potrebni pravac u međunarodnim odnosima. NATO, po definiciji odbrambeni kolektivni savez koji se zalaže za mir, mogao bi ovaj put odigrati takvu ulogu i iznenaditi svetsku javnost.

Izbor Miloša Vučevića za ministra odbrane jasna poruka da je Srbija spremna da pregovara

Tandem Vučić-Vučević je prava kombinacija hrabrosti, umeća i strpljenja za današnji trenutak. Izbor Miloša Vučevića za ministra odbrane, zatim i za predsednika SNS-a, jasne su poruke da je Srbija spremna da pregovara, da pažljivo sluša, čita između redova, ali i da jasno i glasno govori koje su crvene linije Republike Srbije koje se ne smeju preći. Kroz razgovor sa najvišim zvaničnicima EU, SAD i NATO poslata je važna poruka da je poslednji trenutak da konačno pokažu da ono što govore, a to je da su za održivi mir i povezivanje na Balkanu, mogu zaista i da ostvare na terenu. Njihov je zadatak da se Aljbin Kurti skloni sa ovog uzburkanog mora, jer se njegova politika pokazala kao sposobna samo da napravi još veći problem, a nikada i nikako da radi u pravcu smirivanja.


UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/ Dnevnik)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare