Ko umesto Mirotića? Kako će izgledati KK Partizan u narednoj sezoni: Nikola bio već viđen kao lider, ovo su nove opcije za Željka

Nije tajna, nema sumnje da je Nikola Mirotić u dobroj meri promenio planove Partizana za ovo leto. Kompletnu koncepciju Željko Obradović gradio je prema nekadašnjem reprezentativcu Španije, a sve je propalo za svega par sati.

Nikola Mirotić se putem Instagrama zahvalio klubu na ponudi, ali i istakao da „zbog pretnji odlučuje da karijeru nastavi van Srbije“. Klub ga je pozvao da objasni o kakvim pretnjama se radi, otkrivši pritom da je košarkaš dao reč Željku Obradoviću. Odgovor nisu dobili. Čak je i predsednik kluba Ostoja Mijailović između redova poručio da su „iz kluba videli da Mirotić neće da potpiše“.

Ne ulazeći u razloge zbog koga je transfer propao, nešto što se može videti golim okom jeste to da će crno-beli morati da se okrenu alternativnim rešenjima, što svakako nije bio plan koliko juče.

Partizan će definitivno imati mnogo prostora u budžetu, pogotovo kada se uzme u obzir da je u isti bila planirana i velika plata Nikole Mirotića, te nema sumnje da će Željko Obradović sa istinski velikim imenima popuniti roster do početka sezone.

Ipak, problem može biti ono što nam evropsko tržište nudi u ovom trenutku, a to nisu preterano kvalitetne igračke opcije. Svakako, respektabilnih igrača za evroligaški nivo ima, ali stiče se utisak da ne postoji igrač kalibra Kevina Pantera ili Zeka Ledeja, a kamoli Nikole Mirotića.

Kemba Voker utabao pravac

Stoga, za očekivati je da Partizan pogled skrene i „preko bare“, gde nekolicina igrača traže nove poslodavce. Stiče se utisak da je dolazak Kembe Vokera iz NBA lige u Evropu potez koji bi mogao da natera mnoge igrače iz najjačeg šampionata sveta da prekinu animozitet koji imaju prema Starom kontinentu i njegovom elitnom takmičenju.

To bi mogla da bude šansa za crno-bele, koji su u ovom trenutku izuzetno daleko od kreiranja konačnog rostera. Rupe nakon odlazaka Dantea Egzuma, Janisa Papapetrua, Matijasa Lesora, Jama Madara zakrpljene su tek delimično – dolascima Mateuša Ponitke i Ognjena Jaramaza, proverenih evroligaških igrača. Ipak, čini se da će biti potrebno nešto više. Štaviše, za ambicije Partizana – mora više.

Spekuliše se o raznim imenima, malo ćemo se pozabaviti i njima u ovom tekstu. Nećemo analizirati roster Partizana u ovom trenutku, pošto i vrapci na grani znaju na kojim pozicijama ekipi Željka Obradovića nedostaju igrači, bar trojica. Analiziraćemo i evropsko tržište, ali i NBA ligu, gde je sve realnija opcija da upravo nekoliko igrača iz tog šampionata ovog leta krene stopama Kembe Vokera. Kada je mogao četvorostruki Ol-star igrač, definitivno može još neko.

Plejmejkeri: Dragić na nivou želje, Neto na nivou sna

Gotovo je pa izvesno da će Partizan ovog leta morati da menja kompletnu ideju u igri, barem što se tiče plejmejkerske pozicije.

Dante Egzum bio je sve osim klasičnog plejmejkera, što nije loša stvar, naprotiv – to se pokazalo kao izvanredno rešenje u ekipi Željka Obradovića. Svojim fizikalijama novi košarkaš Dalas Maveriksa pravio je ogromnu prednost u odnosu na protivničke organizatore igre, dok su njegove atletske sposobnosti bile dovoljne da bude dominantan u odnosu na sve spoljne igrače u Evrolige.

Čini se da plejmejkera tog tipa Partizan ovog leta ne može da pronađe na tržištu, te je sve izglednije da će Željko Obradović morati da se okrene nešto „tradicionalnijem“ pristupu, barem što se tiče rešenja na poziciji „jedan“. 

Spekulisalo se ovog leta o dolascima Gorana Dragića i Raulzinja Neta, dugogodišnjih NBA asova, ali sve to, barem u ovom trenutku, deluje kao da je na dugom štapu. 

Brazilac je sve bliži dresu Fenerbahčea, dok je slovenački košarkaš istakao da je njegova želja da ostane u najjačoj ligi sveta.

Ipak, daleko od toga da je to sve što NBA nudi od slobodnih agenata ovog leta. Ukoliko je Kemba Voker mogao da dođe u Evropi, može se „sanjati“ i o tome da bismo u Evroligi ili evropskoj košarci u narednoj sezoni mogli gledati i ime poput Džona Vola. Priča nije ni na nivou spekulacije, već surove mogućnosti, a još neka NBA imena koja bi mogla da ovo leto kroče u Evropu jesu Frenk Nilikina, Iš Smit, Skajler Mejs, Šakil Herison, Teo Maledon, Brin Forbs, Pi Džej Dozir, Rajan Arčidijakono, Ostin Rivers,.. Stiče se utisak da i te kako može da se probere kvalitetan plejmejker.

Sa druge strane, evropsko tržište je u ovom momentu prilično siromašno, te je od klasičnih plejmejkera jedino ime vredno pomena u rečenici za startera Kevin Pengos. Plejmejker milanske Olimpije još uvek nema sigurnu sliku oko svoje budućnosti, a neke od opcija pored njega su Nejt Volters, Džered Harper, Ife Lundberg… Ništa nije sigurno.

Krilni centri: Ko umesto Mirotića? Opcija je i „Bo Kruz“!

Ko će popuniti patike Nikole Mirotića? To je možda i glavno pitanje vezano za crno-bele u ovom prelaznom roku. 

Ipak, mora se priznati da Partizan u ovom trenutku definitivno poseduje kvalitetno rešenje na poziciji krilnog centra, igrač koga je Željko Obradović silno želeo da zadrži i ove godine – Zek Ledej. 

U dve sezone za nama nekadašnji krilni centar milanske Olimpije ušao je u srca svih navijača crno-belih, a svojim igrama se predstavio kao jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji na Starom kontinentu. Stoga, potencijalni dolazak Nikole Mirotića na momente delovao je pomalo neshvatljivo, ali daleko od toga da rođeni Crnogorac ne bi bio ogrmono pojačanje za ekipu Željka Obradovića. Ipak, možda je na „četvorci“ potrebno nešto drugačije, što nužno ne znači da će biti bolje.

Ono što je ključno za Partizan na ovoj poziciji jeste – rotacija. Možda je potrebno da, ukoliko Tristan Vukčević napusti klub nakon interesovanja Olimpijakosa, Željko Obradović i Zoran Savić dovedu čak i dvojicu igrača na ovoj poziciji. 

Kao i na plejmejkeru, NBA tržište nudi i kvalitetne opcije na poziciji krilnog centra. Huančo Ernangomes bio je dugo opcija i gotovo siguran transfer u redove Barselone, ali se čini da je ta priča sve dalje od realizacije. Košarkaškom čaršijom kružile su priče da je Partizan početkom leta bio zainteresovan za usluge „Bo Kruza“ (ime koje je Huančo nosio u Netfliksovom filmu u kom je glumio, prim. nov.), a nedolazak Mirotića mogao bi da bude faktor da se pregovori ponovo započnu.

Pored Španca, još neka imena koja bi iz SAD mogla da dođu put Evrope jesu: Tanasis Adetokumbo, Mamadi Diakite, Raikuan Grej, Entoni Lemb, Olivije Sar, Trendon Votford…

Postoje kvalitetna imena i na evropskom tržištu, koja bi mogla da budu kvalitetno rešenje kao popuna pozicije „četiri“ uz Zeka Ledeja: Derik Vilijams, Augustin Rubit, Dalton Houms, Luka Šamanić, Entoni Rendolf…

Centri: NBA je (gotovo) jedina opcija!

Matijas Lesor je protekle sezone bio jedan od najboljih centara u elitnom evropskom takmičenju, zajedno uz Valtera Tavaresa, što je rezultiralo time da je Francuz izabran u najbolji tim Evrolige.

Ipak, od momenta kada je Lesor napustio tim i pojačao grčki Panatinaikos, sticao se utisak da će Partizan da najlakše nadomesti rupu koja je nastala odlaskom reprezentativca Francuske. Kako je vreme prolazilo, sve manje opcija ostajalo je na tržištu, a sada možemo reći da na prstima jedne ruke možemo da nabrojimo kvalitetne opcije na poziciji centra.

Evropsko tržište kaže sledeće: Vensan Poarije je možda i jedina opcija za startnog centra u ekipi koja ima ambicije najvišeg plasmana u Evroligi! Pored njega, neka od imena tu su Tajrik Blek, Devin Buker, Ismael Bako, Kris Kumađe…

Stoga, čini se da će NBA da bude rešenje kojim će Željko Obradović morati da potegne pod košem ovog leta.

Kvalitetnih rešenja i te kako ima, a ovo su imena nekih od realnih slobodnih agenata ovoga leta: Nemajas Kueta, Mozes Braun, Toni Bredli, Udoka Azubuki, Kris Silva, Sandro Mamukelašvili, Nejtan Najt, Frenk Kaminski, Venijen Gebrijel, Serž Ibaka, Devajn Dedmon.

Kueta je bio opcija za Partizan ovoga leta, ali je njegova primarna želja bila da ostane u NBA ligi. Čini se da će svi od navedenih upravo želeti to – ostanak u najjačem šampionatu sveta. Ipak, kako vreme bude prolazilo, Partizan će sigurno imati sve veće šanse za potpise…

Rezime: Neizvesnost koja boli – Partizan je još „nepoznato lice“ za novu sezonu

Rano je svoditi bilo kakve zaključke – jasno je da je Nikola Mirotić bio najavljeno ogromno pojačanje za Partizan. Kako se taj transfer, ipak, nije realizovao, Željko Obradović i Zoran Savić moraju da izađu na tržište i pronađu alternativna rešenja.

Naveli smo tri pozicije koje su ključne, ali vrlo je moguće da će crno-beli morati da dovedu još dva do tri igrača preko toga, kako bi popunili roster i izgradili široku rotaciju, koja bi mogla paralelno da igra na ABA i Evroligaškom frontu.

Dolazak samo dvojice igrača, Mateuša Ponitke i Ognjena Jaramaza, ne daje nam dovoljnu sliku da možemo da spekulišemo kakav ćemo Partizan gledati u narednoj sezoni. Ipak, nema sumnje da će Obradović, uprkos tome što je kraj jula, sastaviti ekipu po ukusu.

UDARNA VEST.rs (Sportal)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare