Jokić nije najveća glavobolja za Pešića: Sve oči uprte u Teodosića, i šta ako Teo ipak ne ode na Mundobasket

Iako još uvek nije zvanično potvrđeno od strane samog Svetislava Pešića ili Nikole Jokića, čini se da je sve izvesnije da će reprezentacija Srbije na Mundobasket otići bez dvostrukog MVP-ja NBA lige i najboljeg igrača finalne serije.

No, iako bi sa Jokićem Srbija bez dileme bila jedan od glavnih kandidata za titulu, izostanak košarkaša Denver Nagetsa iz tima, iako izuzetno bolan, u svetlu poslednjih dešavanja oko nacionalne selekcije dovodi nas do situacije da to ipak nije najveća glavobolja za čuvenog Karija kada je u pitanju sastav koji će se boriti za titulu prvaka sveta.

Naime, na poziciji „petice“ Pešić će na raspolaganju imati Nikolu Milutinova, jednog od najboljih cemtara u Evropi, čija rezerva bi trebalo da budu Dušan Ristić i Balša Koprivica, uz mogućnost Filipa Petruševa i Alena Smailagića da „pokriju“ poziciju broj pet, te iako oslabljena, centarska linija bi trebalo da bude dovoljno kvalitetna za većinu rivala na Mundobasketu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Problem se javlja na poziciji organizatora igre. Naime, Pešić neće moći da računa na Ognjena Jaramaza, Vasilija Micića i Stefana Jovića, što nas dovodi u na prvi pogled neprijatnu situaciju, pošto će od dostupnih igrača kao plejmejker tu biti samo Aleksa Avramović.

Kako su alternative Bogdan Bogdanović, Nemanja Nedović , te Marko Gudurić i Dejan Davidovac kao „sekundarni“ organizatori igre, dolazimo do situacije da bi Pešić na Mundobasket mogao da ode bez klasičnog plejmejkera, jer je i Avramović zapravo kombo-bek, košarkaš koji ima više karakteristika beka-šutera uz sposobnost organizovanja napada, nego što je zapravo prava i čista „jedinica“ i igrač od kog je moguće očekivati da bude glavni „mozak“ ekipe.

Iako bi sa Jokićem to zapravo moglo da funkcioniše jer i sam centar Nagetsa najčešće preuzima tu ulogu na protivničkoj polovini, s obzirom na to da njega neće biti, Pešića očekuje nekoliko izuzetno kompleksnih odluka.

Prva – i čini se najlakša i najbezbolnija – bilo bi vraćanje Miloša Teodosića u reprezentaciju. Ipak, od toga verovatno neće biti ništa nakon načina na koji je bivši kapiten „orlova“ napustio selekciju pred protekli Evrobasket, te je izuzetno mala – da ne kažemo gotovo nepostojeća – mogućnost da se Teodosić vrati u tim.

Druga jeste da Pešić ostane veran snagama koje su tu i pokuša da sa Avramovićem, uz pomoć Nedovića i Bogdanovića, te podršku Gudurića i Davidovca, „zakrpi“ rupe. No, to bi istovreeno značilo mnogo veću potrošnju za Nedovića i Bogdanovića koji ne bi mogli da se fokusiraju na svoj prvobitni zadatak, a to je – zatrpavanje protivničkog koša.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sve to nas dovodi do treće opcije, a to je – Nikola Topić. Topić je pokazao u mlađim kategorijama reprezentacije da je izuzetno talentovan, a iako još uvek praktično dečak (18 godina će napuniti 10. avgusta, dve nedelje pred početak Mundobasketa), prilika da zaigra na smotri najboljih igrača sveta bi mogla da predstavlja ogroman podsticaj za mladog košarkaša, ali i da Srbiji donese neku novu energiju.

A s obzirom na sve što se dešava oko reprezentacije kada je u pitanju pozicija plejmejkera, utisak je da ni Pešić ni „orlovi“ nemaju šta da izgube, ukoliko mlađani košarkaš Crvene zvezde dobije mesto u reprezentaciji.

Sve će biti jasnije nakon konferencije za medije koja je zakazana za ponedeljak od 16 časova. Dotad je sve moguće…

UDARNA VEST.rs (Nova.rs)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare