Stručnjak za sajber bezbednost otkiva nepoznate detalje! Ova činjenica povezuje Kostu K. sa ostalim masovnim ubicama

Kosta K. (14), koji je pobio deset đaka i portira u OŠ „Vladislav Ribnikar“, u sredu je tokom svedočenja u postupku protiv svog oca Vladimira priznao da je nekoliko meseci pre masakra igrao video-igricu „Valorant“, koja je veoma nasilna i koju su, kako kaže, igrale i poznate svetske ubice.

Društvo

Kosta K. (14), koji je pobio deset đaka i portira u OŠ „Vladislav Ribnikar“, u sredu je tokom svedočenja u postupku protiv svog oca Vladimira priznao da je nekoliko meseci pre masakra igrao video-igricu „Valorant“, koja je veoma nasilna i koju su, kako kaže, igrale i poznate svetske ubice.
Tokom četvoročasovnog ispitivanja on je tužiocu priznao da je baš tokom igrice došao na ideju da izvrši masakr u svojoj školi!
Prema rečima stručnjaka, radi se o igri koja je svrstana među najbrutalnije na internetu. To je timska igra smeštena u blisku budućnost. Timovi od petoro igrača napadaju i ubijaju jedni druge. Igrači preuzimaju kontrolu nad likovima koji dolaze iz različitih zemalja. Igrači se pridružuju ili napadačkom ili odbrambenom timu. Igra se do istrebljenja protivničkog tima. Istraživanja su pokazala da je čak 80 odsto svih igrača „Valoranta“ imalo problema sa nasiljem ili agresijom u realnom životu.

Stručnjak za sajber-bezbednost dece Katarina Jonev za Informer navodi da je upravo ovakav vid igrice satima igrao i dečak u Americi koji je počinio masovno ubistvo u školi, a očigledno i Kosta K.
 Da li je mislio da kao i u igrici, baš kao i lik (avatar) koga je zastupao, ima više života, nije poznato. Istraživanja pokazuju da se oni koji satima igraju agresivne igrice u velikoj meri sažive sa likovima koji ih predstavljaju u virtuelnom svetu. Oni se jednostavno identifikuju sa likovima iz igre. Oni koji su slabiji psihički i koji imaju lošu komunikaciju sa roditeljima, a koji svakodnevno provode sate uz nasilničke igrice imaju velike šanse da razviju agresiju. Imamo i slučaj dečaka od 12 godina u Engleskoj koji je u GTA igrici osvojio duple poene nakon što je virtuelno silovao drugog lika u video-igrici, a potom u stvarnosti odlučio da to uradi i svojoj četvorogodišnjoj sestri. Tamo je zakon drugačiji i njemu je suđeno kao punoletnoj osobi. Završio je u zatvoru i upisan je u registar seksualnih predatora – navodi ona.
Naša sagovornica objašnjava da i u Srbiji sve više roditelja prijavljuje agresiju svoje dece nakon što im zabrane da igraju igrice.
– Javila mi se žena čiji je osmogodišnji sin počeo da je udara jer mu je oduzela telefon na kome je igrao igrice. Imali smo i slučaj tinejdžerke koja je završila na VMA dehidrirana jer je dva dana bez prestanka igrala igrice. Istraživanja pokazuju da upravo oni koji igraju ovakve vrste igrica luče hormone zbog kojih postaju agresivniji – zaključuje Katarina Jonev.

Tražio ideju za masakr

Kosta K. je gledao i dokumentarni film o masovnim ubistvima u SAD, koji je, po ličnom priznanju, gledao pre nego što se odlučio da krene u krvavi pohod.
Takođe, na internetu je pretraživao pojmove na temu pucnjava i ubistava i analizirao šta su pucači radili i gde su, uslovno rečeno, „grešili“ pri izvršenju svojih užasnih zločina.

UDARNA VEST.rs(informer)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare