NAJOŠTRIJE UPOZORENJE RUSIJE OD POČETKA RATA: Svaki brod koji od večeras u ponoć bude plovio ka ukrajinskim lukama biće VOJNA META

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će se od ponoći 20. jula svi brodovi koji plove Crnim morem ka ukrajinskim lukama smatrati potencijalnim prevoznicima vojnog tereta!

– Zemlje čije zastave nose takvi brodovi shodno tome smatraće se umešanim u ukrajinski sukob na strani kijevskog režima – navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

Navodi se da su neka područja u severozapadnim i jugoistočnim delovima međunarodnih voda Crnog mora proglašena privremeno opasnim za plovidbu.

– Relevantna informativna upozorenja o povlačenju bezbednosnih garancija pomorcima izdata su na propisan način – dodaju iz vojnog resora.

Rusija je 17. jula obavestila Tursku, Ukrajinu i UN da se protivi produženju sporazuma o žitu koji je omogućavao izvoz iz ukrajinskih luka na Crnom moru. To je značilo da Moskva povlači garancije za bezbednost plovidbe i ograničava pomorski humanitarni koridor u severozapadnom Crnom moru.

Dogovor o žitu je bio na snazi nešto manje od godinu dana. Njime je utvrđen algoritam za izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda morem, a takođe je predviđeno i uklanjanje ograničenja na izvoz ruske hrane i đubriva na svetska tržišta.

Moskva je više puta napomenula da dogovor ne funkcioniše i da se ukrajinsko žito šalje prvenstveno u Evropu, a ne u siromašne zemlje u Africi dok je ruski predsednik Vladimir Putin sporazum nazvao jednosmernom igrom jer ništa nije urađeno za Rusiju.


UDARNA VEST.rs (Kurir.rs/RIA)

Share
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare